Cumartesi Anneleri'nden JİTEM beraatlerine tepki: Ahımız var, unutmasınlar!

Cumartesi Anneleri, adalet talepleri için 768'nci haftada İHD önünde bir araya geldi. Dün Ankara'da görülen JİTEM Davası'nda sanıklara beraat verilmesine tepki gösteren Cumartesi Anneleri, "Bu insanların üzerinde ahımız var... Unutmasınlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Galatasaray Meydanı'ndaki oturma eylemleri 700'ncü haftadan beri yasaklanan Cumartesi Anneleri 768'nci hafta adalet talepleri için yine bir araya geldi. Bu haftaki açıklamaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Cumartesi Anneleri 1991 yılında Şırnak'ın İdil ilçesinde gözaltına alındıktan sonra öldürülen 36 yaşındaki İbrahim Demir ve Agit Akipa'nın faillerini sordu. Cumartesi Anneleri, dün Ankara'da görülen JİTEM davası sanıklarına verilen beraat kararına da tepki gösterdi.

'BU KOLLEKTİF ZULMÜ İFŞA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Bu haftaki açıklamayı kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu. Ocak, Akipa ve Demir için yapılan tüm yasal girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyleyerek, "Gözaltında kaybetme ve faili meçhul cinayetler demokratik hukuk devletinde kabul edilemez uygulamalardır" dedi. Ocak şöyle devam etti: "Bu suçların cezasız bırakılması Anayasayı, yasaları, uluslararası sözleşmeleri geçersiz kılarak, ağır ve ciddi insan hakları ihlallerinin tekrarlanmasına neden oluyor. Türkiye'de toplum, gerçekleştirdiği ihlallerden ötürü devleti sorgulayabileceği araçlardan mahrum bırakılmış durumda. Yurttaşın devletle hesaplaşması görevini yerine getirmesi gereken yargı, bu hesaplaşmaya engel oluyor."

Ocak, 'cezasızlık kültürüne yenisinin eklendiğini' söyleyerek dün Ankara l'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ankara JİTEM Davası'nı hatırlattı, "Tanıklara rağmen, delillere rağmen, belgelere rağmen, kamu görevlilerinin beyanlarına rağmen beraatle sonuçlandı. Bu kararı verenler, verdirenler bilsinler ki kayıplarımıza ilişkin adli bir yargılama süreci sağlanmadığı sürece devletin unutturduğu soruları sormaya devam etme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bize yapılan bu kolektif zulmü ifşa etmekten vazgeçmeyeceğiz."

'BU ACIYI YAŞATANLARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Ocak'ın ardından gözaltında öldürülen İbrahim Demir'in kızı Deniz Demir konuştu. Demir, "28 senedir adaletin ve katillerin peşindeyiz" diyerek katillerin peşini bırakamayacaklarını söyledi: "Dertleşme yerimiz Galatasaray Meydanı'nı bize yasakladılar. Avukatımız Tahir Elçi'yi öldürdüler. Biz vazgeçmeyeceğiz. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Bu acıyı yaşatanların peşini bırakmayacağız."

Gözaltında kaybedilen Agit Akipa'nın oğlu Fehmi Akipa ise şunları söyledi: "28 yıl önce babam katledildi. Bunun yanında amcamız da katledildi. Yaşadığımız müddetçe barışa, demokrasiye insan haklarına olan inancımızla, yıkılmadan mücadelemiz devam edecektir. Adalet demeye devam edeceğiz."

Ankara'da dün görülen JİTEM davasında tüm sanıklara verilen beraat kararı da Cumartesi Anneleri tarafından tepkiyle karşılandı. Dün görülen davada müştekiler arasında yer alan Adnan Yıldırım'ın kızı Leyla Yıldırım da karara tepki gösteren isimlerden. Yıldırım, "Mahkemenin elinde fırsat varken tarihi ve karanlık bir dönemi aydınlatmak yerine katilleri aklamak için sanık avukatlarından daha fazla emekleri geçti" dedi. Yıldırım, kayıplarını öldürenlerin peşlerini bırakamayacaklarını söyleyerek dönemin yetkililerinin sorumlu olduğunu belirtti: "25 yıldır sesimizi her ne kadar duymak istemeseler bile tekrar tekrar söyleyeceğiz. Kürt olan babalarımızın ölümlerinden dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı ve Mehmet Ağar sorumludur. Ellerine ve yüzlerine bulaşan kanların ömür boyu silinmesine izin vermeyeceğiz. "

Gözaltında kaybedilen ve dünkü JİTEM davasına müşteki olan Mecit Baskın'ın oğlu Eren Baskın tepkisini şöyle anlattı, "Savcımız elleri bile titremeden mütalaayı okuduktan sonra sanık avukatı gibi davrandı. Hakim de beraat verip kaçıp gitti. Çok zor durumdu. Amcam yanıma gelemedi. Annem buraya gelemedi... Bunu unutmaması gereken insanlar şunu bilsinler: Bu insanların üzerinde ah var. Unutmasınlar... Ayaklarına taş değse bizim ahımızı bilsinler. Mutlaka bugün değilse yarın yargılanacaklar."

AKİPA VE DEMİR NASIL KAYBEDİLDİ?

36 yaşındaki İbrahim Demir ve 39 yaşındaki Agit Akipa, Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu (Xenduk) Köyü’nde yaşıyordu. Agit Akipa aynı zamanda köyün muhtarıydı.

12 Aralık 1991 sabahı İbrahim Demir ve Agit Akipa İdil’deki bir taziyeden dönerken, Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığına bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanlığına bağlı askerler tarafından gözaltına alındı. Olaya tanık olan köylüler durumu ailelerine haber verdi. Ancak gözaltı işlemini yapan jandarma karakoluna giden ailelere, “Onları hiç görmedik” denildi.

Karakoldan bir asker aileleri gizlice, “Mağaralara gidin” diye yönlendirdi. Yönlendirildikleri bölgeyi karış karış arayan aileler ve köylüler, ertesi gün Demir ve Akipa’nın işkence ile öldürmüş bedenlerine girişi taşla örülmüş bir mağarada ulaştı.