'JİTEM dosyasında zaman aşımı olmaz'

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilişinin 206. haftası anma etkinliği düzenlendi. Elçi cinayetinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen failinin bulunmadığı hatırlatıldı ve Diyarbakır Barosu’nun Ankara’da görülen JİTEM davası takip edeceği vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’ye Adalet İnsan Hakları Kürsüsü'nün 206. haftasında anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte, Ankara JİTEM davasındaki beraat kararına tepki gösterildi. Etkinlikte konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayetinin üzerinden beş yıl geçtiğini belirterek, faillerin bulunması yönündeki taleplerini yılmadan dile getireceklerini söyledi.

"İçinde bulunduğumuz hafta İnsan Hakları Haftası, maalesef ülkede en çok ihtiyaç duyulan İnsan Hakları meselesi gittikçe kötü bir tablo çizmeye, kronikleşmeye devam ediyor” diyen Baro Başkanı Aydın, JİTEM davasıyla ilgili şöyle konuştu: "Ankara’da çok önemli bir dava görüldü. Kamuoyuna Ankara JİTEM davası olarak yansıyan ama aslında 1996 yılında Susurluk ilçesinde devletin bir kamyona çarpması sonucu ortaya çıkan devlet-siyaset ve mafya ilişkilerini ortaya koyan çok önemli belgeler ortaya çıktı. O dönemin Başbakanı Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve çağırdı ve Susurluk kazası ile ilgili ortaya çıkan belgeler üzerinden bir rapor hazırlaması için bir kamu görevlisini görevlendirdi. Hazırlanan raporda devletin, siyasetin ve mafyanın karışmış olduğu kirli bir geçmiş ortaya çıktı. Bu geçmiş üzerine bir dava açıldı ve bugün Ankara’da görülen duruşmada maalesef alışık olduğumuz şekilde beraat ile sonuçlandı. Aralarında Medet Serhad, Faik Candan ve Yusuf Ekinci meslektaşlarımızın da bulunduğu 19 kişinin ölümünden sorumlu tutulan 17 kamu görevlisi hakkında açılan dava beraat ile sonuçlandı. Geçmişle yüzleşme meselesini yine her platformda aynı kararlılıkla yerine getirmeye devam ediyoruz. Bu mahkeme kararı beraat ile sonuçlanmış olabilir. Bu Türkiye Hukuku açısından bir anlam da ifade edebilir ancak bu zorla kaybetmeler, kısa yoldan yargısız infazlar meselesini uluslararası hukuk insanlığa karşı suç olarak tanımlamaktadır. Bu suçların uluslararası hukukta zaman aşımı yoktur. Türkiye hukuku bu konuda zaman aşımı öngörmüş olabilir ama uluslararası hukuk Anayasanın 90. Maddesiyle birlikte değerlendirildiğinde bu dosyanın ilerde tekrar bir soruşturma/kovuşturmaya konu edilebileceğini hatırlatmak isterim. Bu dava, katledilen başkanımız Tahir Elçi tarafından ve Diyarbakır Barosunun komisyonlarınca ısrarla takip edildi, bundan sonra da takip edilmeye devam edilecek. Bu dosya bir beraat kararı ile kapanmış görünse de toplumun vicdanında bu dosya her zaman açık olacak. Bu suçlarla yüzleşene kadar, failler tespit edilip yargı önüne çıkarılana kadar toplum vicdanında suçlu kalmaya devam edecekler, biz de suçluları aramaya devam edeceğiz." (DUVAR)