Sedat Simavi Ödülleri dağıtıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, "Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inandık. Cezaevindeki meslektaşlarımızın özgür kalması en büyük dileğimiz" dedi. 9 dalda 16 kişi ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 43. Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül törenini açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, haberin özgür kaldığı, gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Gazeteciliğin sıkıntılı bir darboğaza girdiğini vurgulayan Olcayto, "Sedat Simavi genç meslektaşlarına gazeteciliğin yorucu ama onurlu ve keyifli bir meslek olduğunu vurgularken şu önermede bulunmadan da edememişti: 'Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.' Ne yazık ki yaşadığımız günler mesleğin dibe vurduğu günlerdir. Sedat Simavi'ye kulak vermeyen gazeteciler kalemlerini çoktandır satmış bulunuyorlar. Halkın haber alma, doğruları öğrenme ve bilgilenme hakkına sahip olmak şöyle dursun, bu hakları engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yalan haberlerin, sansürün, oto sansürün havalarda uçuştuğu bir dönemden geçiyoruz" eleştirisinde bulundu.

BARIŞ TEMENNİSİ

Cezaevlerindeki meslektaşlarının serbest kalmasının en büyük dilekleri olduğunu vurgulayan Olcayto, olumsuz koşullara rağmen pek çok genç gazetecinin özgür haberciliği yeniden yaşatmanın uğraşı içinde olduğunu anlattı ve ekledi: "Umuyoruz ki Mustafa Kemal'in 'Yurtta barış, Cihanda Barış' sözleri ülkeyi yönetenlerce de dikkate alınır ve toplumda özlenen barış, kardeşlik havası geri gelir."

9 DALDA 16 ÖDÜL

11 Aralık 1953'de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500'den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 329 kişi ve eser aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 16 ödül verildi.

Gazetecilik ödülü 

Cumhuriyet Gazetesi'nde 12 Temmuz-12 Eylül tarihleri arasında yayınlanan, "Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı" konulu köşe yazıları nedeniyle Tuncay Mollaveisoğlu ödül aldı.

Gazetecilik övgü ödülü

Uğur Şahni, Birgün Gazetesi'nde 10-13 Eylül 2019 tarihlerinde yayınlanan "Emniyet'ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi" başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer görüldü.

Radyo ödülü

TRT Türkü Radyo'da 7 Ocak-4 Mart-25 Mart-27 Mayıs ve 19 Ağustos tarihlerinde yayınlanan ve 5 bölümden oluşan "Öyküleriyle Türküler" adlı radyo programı nedeniyle ödüle değer görülen Yaşar Özürküt ödülü Belma Simavi'nin elinden aldı.

Televizyon haber ödülü

Fox TV'de 5 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan "Okuyamayan Çocuklar" adlı haberleri nedeniyle muhabir Nazlı Yerebasmaz ve kameraman Çağlar Güner ödül aldı.

Televizyon haber övgü ödülü

Muhabir Damla Turgutlu Soybaş, Kameramanlar Bülent Akdeniz, Hakan Tarhan ve Gökhan Köşetaş'tan oluşan ekibe Haber Global TV'de 9-15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan "Çocuklarımızı Zehirliyorlar" adlı dizi haberleri nedeniyle verilen ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar sundu.

TV belgesel ödülü

F. Neslihan Semerci, TRT Belgesel ve TRT Avaz Kanalı'nda 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan "Umudun Toprağı" adlı belgeseli nedeniyle ödüle değer görüldü.

TV belgesel övgü ödülü

Nihal Ağırbaş, TRT Televizyonu TV 2 Kanalı'nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan "Troya Hazineleri- Asırlık Hasret" adlı belgeseli nedeniyle ödül aldı.

Karikatür ödülü 

Zafer Temoçin, Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan "İğneli Fırça" köşesinde çizdiği "Güncel Siyasi" karikatürleri nedeniyle ödüle değer görüldü.

Edebiyat ödülü

"Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri – Gül Biçme Zamanı – Gül Kıyımı" adlı kitabı nedeniyle ödüle değer görülen Hidayet Sayın'a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan sundu.

Sosyal bilimler ödülü

Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan, "Atatürk'ün Özel Şifre Hattı PR Gizli Telgraf Merkezi" adlı eseri nedeniyle ödüle değer bulundu.

Sosyal bilimler övgü ödülü 

Evin İlyasoğlu, "Ben Leyla Gencer-La Diva Turca" adlı eseri nedeniyle gecede ödül aldı.

Fen bilimleri ödülü 

Fen Bilimleri dalında "Artırılmış Gerçeklik İçin 3 Boyutlu Holografik Gözlük" adlı eseri nedeniyle ödüle değer görülen Prof. Dr. Hakan Ürey ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yücel Yılmaz'dan aldı.

Fen bilimleri övgü ödülü

Prof. Dr. Ekrem Aydıner, "Kaotik Evren Teorisi" başlıklı eseri nedeniyle övgüye değer görüldü.

Sağlık bilimleri ödülü

Prof. Dr. Turgay Dalkara, Prof. Dr. Yasemin Gürsoy Özdemir, Prof. Dr. Umut Kalyoncu, Prof. Dr. Alp Can, Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, Doç. Dr. Ayşe İlksen Çolpak Işıkay, Doç. Dr. Banu Balcı Peynircioğlu, Dr. Sevda Lüle, Dr. Selen Peker Ve Dr. Nilgün Tekin Bubenheim'dan oluşan ve "Behçet Hasta Serumları Bakterilerde Bulunan HSP-65 ile Ortak Epitoplara Sahip Nörofilaman Medium'a Karşı İmmünoreaktivite Gösterir" başlıklı çalışmaları nedeniyle ödüle değer görülen ekibe ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül verdi.

Spor ödülü 

"Dünya Tekvando" ve "57 Kiloda G4 Ekstra Avrupa Tekvando Şampiyonu" olması nedeniyle ödüle değer görülen İrem Yaman'a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Şenes Erzik verdi.

Spor Övgü Ödülünü aldı

Seçici Kurul Sümeyye Boyacı'yı, "Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası (50 Metre Sırt Üstünde) İkincisi" olması nedeniyle övgüye değer buldu.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler ödül sedat simavi