Yetkin: Pamuk’un terörist ilan edilmesi, hepimizin edilebileceği anlamına geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Ödüllerine yönelik "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" sözlerin değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, "Pamuk’un terörist ilan edilmesi, hepimizin edilebileceği anlamına geliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel Ödüllerine ilişkin "Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" açıklamasını değerlendirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin iş adamı Osman Kavala'nın tutukluluğu nedeniyle hak ihlaline uğradığına dair kararını hatırlatan Yetkin, "Bizler mi çok safız AİHM karar verdi diye Erdoğan’ın AK parti hükümetinin Demirtaş’ı, Kavala’yı tahliye edip yargılamalarına tutuksuz devam edilmesini sağlayacağını düşünecek kadar? Yoksa bu saflık hâlâ hukuk devleti ilkesinde ısrardan kaynaklanan bir inat mı?" diye sordu.

Erdoğan'dan Orhan Pamuk'a: TeröristErdoğan'dan Orhan Pamuk'a: Terörist

Kavala'nın yargılandığı davanın duruşmasının 24 Aralık'ta görüleceğini belirten Murat Yetkin'in, “Kavala bırakılır mı?” derken, Erdoğan, Orhan Pamuk’a terörist dedi başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:

"Bir sonraki duruşma (Ankara’daki büyükelçiliklerde “Batılıların gözlemci göndermesi zorlaşsın diye Noel bayramına koyulmuş” yorumlarına yol açacak şekilde) 24-25 Aralık olarak belirlenmişti.

O arada, 12-13 Aralık’ta Avrupa Birliği Zirvesi yapılacaktı. 12 Aralık’ta İngiltere’deki seçimlerin ana konusu olan ABD’den çıkma, yani Brexit ile birlikte tartışılacak siyasi konular arasında Türkiye ile ilişkiler de vardı.

Erdoğan her “Bırakırım, gelirler ha!” dediğinde panikleyen AB hükümetlerinin “Türkiye’yi kaybedemeyiz” derken önceliği Suriye ve diğer Asya ülkelerinden gelebilecek göç dalgasını Türkiye’nin tutmaya devam etmesiydi. Kendi iç kamuoylarından gelen insan hakları baskısıyla “Türkiye olumlu bir adım atsın, biz de atalım” havasındaydılar. Yoksa çoğu AB lideri artık Türkiye üzerinde siyasi yaptırım güçlerini kaybetmekte olduklarının farkında.

Dolayısıyla, ola ki Erdoğan da Türkiye’nin dış ticaretinin yarısının yapıldığı AB ile ipleri kopartmak istemiyorsa, acaba, örneğin Kavala’nın tahliyesine olumlu bakabilir miydi?

Erdoğan’ın Orhan Pamuk çıkışı bu ihtimali daha da zorlaştırmakla kalmıyor, siyasetin ufkunu da karartıyor. Pamuk’un terörist ilan edilmesi, hepimizin edilebileceği anlamına geliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil."

YAZININ TAMAMI