Paris Komünü ve Stalingrad PTT pullarında!

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Meclis'in vekillere verdiği pul basma hakkını Paris Komünü', 'Stalingrad' ve 'Şahmeran' tasarımlarıyla kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kendisine verdiği pul basma hakkını, kimi tarihsel olayları hatırlayarak değerlendirdi. Piroğlu, milletvekillerine iletişim bedeli olarak verilen bu hakkı, 'Paris Komünü', 'Stalingrad' ve 'Şahmeran' görselli tasarımlarını pula taşıyarak kullandı. Pullar, değerlerine göre PTT'nin kargo ve mektup işlemlerinde kullanılabilecek.

Piroğlu, bu tasarımları neden tercih ettiğini Gazete Duvar'a anlattı. 1871 Paris Komünü'nün dünya işçi sınıfı için ön açıcı bir konumda olmasının altını çizen Piroğlu, “Paris Komünü, özellikle dünyanın içinden geçtiği süre açısından ufuk açıcı bir yerde duruyor. Tarihin ilk işçi yönetimi. Teorik ve pratik olarak dünya işçi sınıfı mücadelesinde ufuk açmıştır. Günümüzdeki mücadeleler açısından yapılması gerekenin ne olduğunu göstermesi açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.

İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren Nazilerin Sovyetler Birliği'ndeki Stalingrad kuşatması ve buradaki direniş sembolü de Piroğlu'nun tercih ettiği bir diğer pul tasarımı. Pulda bombalanan Stalingrad kentinin sembolü haline gelen Barmley Çeşmesi yer alıyor. Resmi adı 'Çocukların Dansı' olan bu heykel, bir timsah etrafında dans eden altı çocuktan oluşuyor. Bu tasarımı seçerken Stalingrad'ın bir 'direniş' sembolü olmasının kendisi için önemli olduğunu söyleyen Piroğlu, “Halkın işgallere ve faşizme karşı direnişinin karşı örneğidir. Örnek alınması gereken bir tutumdur” dedi.

Son olarak bir mitolojik bir varlık olan Şahmeran'ın pulda yerini alması hakkında konuşan Piroğlu, “Hikayesi hırsa ve açgözlülüğe karşı özverinin ve sadakatin, fedakarlığın göstergesidir. Kuyuya atılan çocuktan da yola çıkarak, umudun hiç tükenmediğini göstermektedir benin için” ifadelerini kullandı.