Kaboğlu’ndan 69 rektöre 100 uluslararası yayınla yanıt

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atanlara “Sözde akademisyen” denilmesine tek bir uluslararası yayını bulunmayan Cumhur İttifakı’nın atadığı 69 rektörü hatırlatarak yanıt verdi. Tek başına yabancı dillerde 100 kadar yayını olduğunu söyleyen Kaboğlu, “Yurtseverlik ölçütü burada eğer bilimse bilimle olur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için ihraç edilen Barış Akademisyenleri (BAK) tartışma konusu oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, söz konusu bildiriyi imzalayan akademisyenlerle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ihlali kararını eleştirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da Barış Akademisyenleri için “Sözde Akademisyen” ifadesini kullandı. Muş’un sözlerine karşı HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise “Sözde siyasetçi!” tepkisi gösterdi. Muş, “Eğer onlar barış insanı olsalar devletten önce, devletin operasyonundan önce oradaki teröristlere had bildirirlerdi. Dolayısıyla bizim için bu insanlar sözdedirler, yok hükmündedirler” derken CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, KHK ile ihraç edilen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’na dikkat çekerek, “Kaboğlu da mı sözde akademisyen? Sayın Kaboğlu, yok hükmünde mi; Meclisin üyesi, yok hükmünde mi?” diye sordu.

69 REKTÖRDEN 0, KABOĞLU’NDAN TEK BAŞINA 90 YAYIN

CHP Milletvekili Kaboğlu bütçe üzerinde partisi adına konuşma yaparken bu sözlere de yanıt verdi. Kaboğlu, “Monokrasiyi meşrulaştırmak isteyenler bu dönemde yaptıkları hukuk dışı uygulamaları haklı kılmak için yeniden ben ve benim gibileri "sözde bilim adamı" veyahut da "ülke bölücülüğü" sözleriyle hedef göstermeye ve yaşama hakkımızla uğraşmaya devam etmektedirler. Ben onları muhatap almıyorum. Benim muhatabım bir öğretim üyesi olarak Cumhur İttifakı'nın atamış olduğu 69 rektör. Ve bunların hiç yurt dışı yayını yokmuş, 71'ininse hiç atfı yokmuş; benim tek başıma sadece yabancı dillerde yaptığım yayın sayısı -elimin altında olan- 90 kadar, Fransızcadan Farsçaya kadar ve belki de saptayamadıklarımla 100'ü geçmektedir” dedi.

Kaboğlu’nun sözleri CHP, HDP ve İYİ Parti sıralarından alkışlarla karşılanırken CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Utansınlar, utansınlar! Türkiye'nin en önemli bilim adamını ihraç edenler utansın” diye seslendi.

BİLİMDE YURTSEVERLİK ÖLÇÜTÜ BİLİMDİR

“Yurtseverlik ölçütü burada eğer bilimse bilimle olur” diyen Kaboğlu şöyle devam etti:

“Burada oyladığımız yasalar ülkenin tarihsel, doğal, kültürel bütünlüğünü bozuyorsa, kişi özgürlüklerinin, sosyal hakların ve çevresel hakların bütünlüğünü ihlal ediyorsa, demokrasiyi ve hukuk devletini zedeliyorsa… Bütün bunları savunmak, ulusal ölçekte ve uluslararası alanda bütün yaşamı boyunca hukuk devleti ve insan hakları yönünde uluslararası bilimsel projelerde hep açık ortamda, cemaatlerde değil cemiyetlerde, saydam bilimsel ortamlarda savunmak eğer ülke bölücülüğüyse o zaman kendilerine Anayasa madde 81 gereği içtikleri andı hatırlatmak isterim. Dolayısıyla, Anayasa suçu işlememek asıldır, hukuku savunmak bütünleştiricidir; Anayasa suçu işlemek esasen bölücülüktür.”