Bürokrasi beton, Vanlılar yeşil alan istiyor

TOKİ, Van depreminde hasar alan ve yıkılan Van Devlet Hastanesi arazisini yeniden satışa çıkardı. Van halkı duruma tepki gösterirken Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, "TOKİ tefeci mantığı ile çalışıyor. Rant alanı haline getirmek istiyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Oktay Candemir

VAN - Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından ağır hasar alan ve yıkılan eski Devlet Hastanesi’nin arazisi TOKİ tarafından satışa çıkarıldı. Vanlılar ise arazinin yeşil alan yapılmasını istiyor.

Vanlılara yaklaşık 50 yıl hizmet veren ve Van İpekyolu İlçesi Beşyol meydanında bulunan hastanenin, 23 Ekim ve 9 Kasım 2016 tarihlerinde meydana gelen depremlerde ağır hasar alması üzerine yıkımına karar verildi. Van halkı şu anda polis kontrol noktası olarak kullanılan arazinin yeşil alan yapılmasını isterken, Van Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü 2017 yılında araziyi ihaleye çıkararak 1 yıllık kiraya verdi. Kiralanan arazi bir yıl boyunca ücretli otopark olarak kullanıldı. 2018 yılında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yayımlanan ilanda satışa sunulan eski devlet hastanesi arsası kentte gönüllülerin, STK’ların tepkileri ve yapılan siyasi girişimler sonucu satış listesinden çıkarıldı.

Satışı askıya alan TOKİ geçen hafta araziyi yeniden satışa çıkardığını duyurunca tepkiler de hızla geldi.

Van’ın yeşil alanlara ihtiyacı olduğunu belirten sosyal medya kullanıcıları, “Ormanlık, park ve yeşil alan konusunda Van bir çok ilden geri kalmış bir il, elimizde imkân varken, kente nefes aldırabilecek boş arazilerimiz varken, var olan boşluğu betonlarla doldurmak bu kente haksızlıktır. Eski devlet hastane binasının yeri daha önce de siyasi parti ve kurumların çabalarıyla kent parkına dönüştürülecekti. Bu satışa izin vermeyeceğiz” diye tepkilerini dile getirdiler.

Ayrıca imza kampanyalarıyla TOKİ’nin satışı engellenmeye çalışılıyor.

Çev-Der Başkanı Ali Kalçık

KALÇIK: KAMU YARARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALIDIR

Çevre Derneği (Çev-Der) de sosyal medya üzerinden yürüttüğü kampanyalarla eski hastane arazisinin yeşil alan olması için faaliyet gösteriyor. Dernek Başkanı Ali Kalçık, eski devlet hastanesinin arazisi konusunda kamu yararına göre hareket edilmesinin önemine işaret etti. Amaçlarının yaşanılabilir bir Van olduğunu vurgulayan Kalçık, Van’da kişi başına 15 metrekare yeşil alan düşmesi gerekirken, bunun 2 metrekarenin altına düştüğünü ifade etti.

‘KAMUOYUNUN TALEBİ YEŞİL ALANDIR’

Seçimlerden önce AK Partili siyasetçilerin “Araziyi yeşil alan yapacağız” diyerek Vanlılara söz verdiğini ancak TOKİ’nin aldığı kararla Van kamuoyunun bir kez daha kandırıldığını vurgulayan Kalçık, “Böylesi acil bir sorunumuz var. Yeşil alana ihtiyacımız olan bir yerde bizim geleceğimiz karartılıyor, nefes alacak durumda değiliz. TOKİ tefeci mantığı ile çalışıyor. Rant alanı haline getirmek istiyorlar. Perşembe günü Van’ın kalbine beton blok yapmak için ihale yapacaklar. Burada iktidarın yereldeki siyasi temsilcilerinin yaptığı doğru değildir. Bütün kamuoyunun bu noktada duyarlı olması gerekiyor. Kamuoyunun talebi yeşil alandır. Bu talebin dikkate alınması gerekiyor. Eylem ve etkinlik yasağı nedeniyle gidip arazide basın açıklaması yapıyoruz. Üç yıldır uygulanan bu yasak nedeniyle tepkilerimizi ortaya koyamıyoruz. Sosyal medyada zaten tepkiler ortada” dedi.