Zeynel Özen: Cihat Özdemir'in infazı neden ertelenmiyor?

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, 2000 yılından beri cezaevinde olan ve 1.5 yıl önce troid kanseri şüphesiyle hastaneye sevk edilen Cahit Özdemir’in durumunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı. Özen, "Cihat Özdemir'in tedavisinde ihmali bulunanlar hakkında herhangi bir hukuki işlemde bulunmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, 2000 yılından beri cezaevinde olan ve 1.5 yıl önce troid kanseri şüphesiyle hastaneye sevk edilen Cahit Özdemir'in durumunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı.

Zeynel Özen'in soru önergesinde Cahit Özdemir ile ilgili süreç şöyle anlatıldı:  Ağır hasta durumdaki siyasi tutsak Cihat Özdemir 2000 yılından bu yana ömür boyu hapse mahkum olarak cezaevinde tutuklu. Özdemir'de, yaklaşık 1.5 yıl önce rahatsızlıklarından dolayı gittiği hapishane doktorunun Tıp Fakültesine sevki üzerine yapılan tetkikler sonucunda Tiroit Kanseri şüphesi ortaya çıkmıştır. Tıp fakültesinde yapılan muayenede tiroit bezinde 19×11 ebadında bir nodül tespit edilmesinin ardından, ameliyat talebiyle Yüksek İhtisas Hastanesine sevk edilmiştir. Fakat bu geçen süreçte de nodül hızla büyüyerek 19×22 ebatlarına varmıştır. Yüksek İhtisas’taki doktorlar Cihat Özdemir’i ameliyat etmek yerine, hiçbir şey yapmadan geri göndermiştir.

Şikâyetleri devam eden Özdemir aradan geçen 1.5 yıllık süreçte, teşhis konulması ve tedavi edilebilmek için uzun süren bir mücadele vermiştir. Ve bundan bir ay önce yapılan muayene sonucunda kendisine boğaza yayılmış tiroit bezi kanseri teşhisi konmuştur. Ancak erken teşhis ve zamanında müdahale edilmediği için bugün maalesef kanser beynine ve böbreklerine de sıçramış durumdadır. 1.5 yıl önce rahatça tedavi edilebilecek bir hastalık bugün Cihat Özdemir'in hayatını tamamen tehdit eden bir aşamaya gelmiştir. 3 Aralık’ta hayati tehlikesi büyük olan ilk ameliyatında tiroit bezi ve civar lenfler temizlenmiştir. Bu süreçte ses telleri zarar gördüğünden bir daha konuşabilmesi dahi mümkün olmayacaktır. Vücuduna yayılan diğer tümörler için ise ancak 1 yıl sonrasına randevu verilmiştir. Hapishane şartlarında geçirdiği her gün onu ölüme terk etmek anlamına geldiği düşünülürse, tedavisi geciktirilerek tutuklu halinin devam ettirilmesi, cezasını adeta dolaylı bir idam niteliğine dönüştürmüştür."

Zeynel Özen, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1.      Cihat Özdemir’in tedavisinin ihmalinde sorumluluğu olanlar hakkında herhangi bir hukuki işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

2.      Özdemir'in vücuduna yayılan diğer tümörlere de bir an önce müdahale edilmesi için süreci hızlandırmak ve yarım kalan tedavisinin tamamlanması açısından herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

3.      Özdemir'in ağır hastalığı nedeniyle tedavi sürecinin sağlıklı koşullarda ve ailesinin yanında geçirebilmesi için neden halen infazının ertelenmesi sağlanmamaktadır? (HABER MERKEZİ)