Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı müze olacak mı?

Sosyal medyada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından tarihi Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nın kent müzesine dönüştürülme kararı alındığı paylaşımları yapıldı. Ancak Belediye Meclisinin kararı binanın araştırılmasını içeriyor. Ankara’nın ilk kaloriferli ve asansörlü apartmanının sahibi de belediye yetkilileriyle kent müzesi yapımına dair herhangi bir görüşme gerçekleştirmediğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus’ta 1922 yılında inşa edilen tarihi Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nı ‘Kent Müzesi’ne dönüştüreceğine yönelik sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. Ankara’nın ilk asansörlü ve kaloriferli apartmanı olma özelliğine sahip yapıya ilişkin AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da sosyal medya hesabından, “AK Partili ve MHP’li Belediye Meclis üyelerinin büyük çoğunluğa sahip olduğu ABB Meclisi’nde Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı'nın şehir müzesi yapılmasına oy birliğiyle karar verildi” dedi.

KENT MÜZESİ İÇİN ARAŞTIRMA YAPILMASI KARARI ALINDI

Paylaşımların aksine, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin (ABB) kasım ayı toplantısında tarihi binanın kent müzesine dönüştürülmesine yönelik bir karar alınmadı. Meclis üyeleri Servet Akman ve Lale Bektaş’ın tarihi yapının restorasyonunun yapılması ve ardından kent müzesine dönüştürülmesine yönelik önergesinin ardından ABB Meclisi bünyesindeki Ankara’nın Tarihini ve Kültürünü Araştırma Komisyonu (ATAK) rapor hazırladı ve bu rapor ışığında binaya ilişkin araştırma yapılması 25 Kasım’da Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

APARTMANIN SAHİBİNİN MÜZEDEN HABERİ YOK

Belediye Meclisi’nin kararının ardından tarihi yapının durumuna ilişkin belediye tarafından çalışmalara başlandı. “Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı Kent Müzesi oluyor” ifadesinin yanlış olduğunu ifade eden büyükşehir yetkilileri, yapıya ilişkin geniş bir çalışmanın yapılıp raporların hazırlanması gerektiğini belirtti. Binanın sahibinin olması nedeniyle yasal süreçlerin ve görüşmelerin ardından kent müzesi için adım atılabileceğini belirten yetkililer, Ankara’da olmayan kent müzesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Gazete Duvar’ın ulaştığı ve isminin yayınlanmasını istemeyen Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nın sahibi, kent müzesi konusunda kendisiyle bu zamana dek belediye yetkililerinin görüşmediğini söyledi. Tarihi binayı '97 yılında satın alan apartman sahibi bu süreçte Kültür Bakanlığı ile çeşitli görüşmelerinin ve başvurularının olduğunu fakat henüz bir sonuç alınmadığı bilgisini de paylaştı.

Tarihi binanın kent müzesine dönüştürülmesi için araştırmalar devam ediyor. (Fotoğraf: Sinan Uçarsu)

‘BİNALARA SIKIŞTIRILMAYAN YAŞAYAN MÜZE OLABİLİR’

Tarihi binanın kent müzesine dönüşme sürecini yakından izleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Nafiz Bey Apartmanı Cumhuriyet’in erken dönemlerinde yapılmış neredeyse ilk sivil mimarlık örneklerinden birisi. Alt katı ticaret, üst katları konut olarak tasarlanmış, 200 metrekarelik köşe bir parselde mimari estetik açısından, ritm, yatay düşey ilişkisi ile birlikte nasıl bir güzellik katılacağının da örneği” dedi.

ANKARA YAŞAYAN BİR KENT MÜZESİ

Ankara’da bulunmayan kent müzesi adına atılması gereken adımlara ilişkin ise Candan, “Ankara aslında Alman mimarların elinde şekillendi, çok fazla sayıda kültür varlığı olan kamu ve sivil mimarlık yapıları var. Aslında Ankara yaşayan bir kent müzesi. Bunu açığa çıkartacak bütünlüklü bir planlama ile sadece binalara sıkıştırılamayacak bir yaşayan müze organizasyonu olabilir. Bu yaşayan müze içerisinde özellikli yapılar tema müzeler olabilir ya da kendi işlevlerini devam ettirerek yapıların halka açık şekilde belirli günlerde gezilebilmesi sağlanabilir” diye konuştu.