Emek güçlerinden 7 talepli miting

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Bakırköy'de miting düzenliyor. 'İnsanca yaşamak istiyoruz' sloganıyla düzenlenen mitingde 7 talep sıralandı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek ve demokrasi güçleri, hayat pahalılığı ve antidemokratik uygulamaları protesto amacıyla miting düzenledi. Bakırköy Halk Pazarı'nda İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirilen mitingde, 7 ana talep sıralandı.

Mitingin yürüyüş kortejine katılan binlerce kişi sık sık, "İş, ekmek, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması", "Ekmek, adalet, özgürlük", "Zafer direnen emekçinin olacak", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "AKP'nin memuru olmayacağız", "Zamlara karşı omuz omuza", "Sermayeye değil emekçiye bütçe, yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarını haykırarak, yürüyüşe geçti.

'BÜYÜK GREV İÇİN TOPARLANMA ZAMANI'

Mitingte ilk olarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) Kamber Saygılı konuştu. İktidarın ekonomik politikalarını eleştiren Saygılı şunları söyledi: "Onca baskı zulüm, adaletsizlik, gözaltılara rağmen gelecek güzel günlere olan inancımızla sevdamız, öfkemiz ve coşkumuzla omuz omuza, yürek yüreğe yine bir aradayız. Dünyanın dört bir yanından işçilerin, kadınların, gençlerin, yoksulların, ötekileştirilenlerin isyan çığlıkları duyuluyor. Sokaklar, meydanlar zapt ediliyor. Çünkü yaşamı her gün yeniden üreten emekçi insanın onuruna saldıran emperyalist haydutların vahşi politikası dibe vuruyor. Şimdi fabrikalar, meydanlar, sokaklar, kampüsler konuşuyor. 17 yıldır memleketi kayyum cumhuriyetine çeviren, kadın cinayetleriyle yaşamaya mahkum eden AKP iktidarının gemisi batıyor. Biz emekçiler olarak bu gemide yokuz. 17 yıldır adaletsizlikten, yoksulluktan bıktık. Artık AKP-MHP bloğuna oy yok. Umutsuzluk, yılgın türküler söylemek yasak. Bundan sonra AKP düzeninin önümüze koymaya çalıştığı bu baskılara karşı mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. Büyük grev, büyük direniş için toparlanma zamanı."

EYT'LİLER: BİZE KİMSE GİT OYUN OYNA DEMEDİ...

Saygılı'nın ardından emeklilikte yaşa takılanlar adına Mustafa Avcı konuştu. Avcı, emeklilikte yaşa takılanlar olarak giderek büyüdüklerini söyledi. Emeklilikte yaşa takılanlar için acil şekilde yasa çıkartılmasını isteyen Avcı, "Ülkemizin çeşitli illerinde 16 resmi derneğimiz açıldı. Bize diyecekler ki 'Siz kimsiniz, ne istiyorsunuz?' Biz bu ülkenin mozaiği, gerçeğiyiz. Biz sadece insanca yaşamak istiyoruz. Geleceğimize ve çocuklarımıza daha iyi bakmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız diyor ki artık yaşları geldiğinde maaşlarını alsınlar. Bizler de diyoruz ki hakkımızı istiyoruz. 45-50 yaş aralığında emekli mi olunur diyorlar. Bizler 11 yaşında çalışmaya başladığımızda kimse git oyun oyna demedi. Hak mağduriyeti yaşayan herkesi derneklerimize davet ediyoruz. Güneşli günlere gitmek için hepimiz bu mücadelede yer almalıyız."

'EL ELE VERDİK... ONLAR KAYBEDECEK'

KESK'ten Özlem Tolu ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk konuşma yaptı. Tolu "2019 itibarıyla 7 milyon üzeri insanımız işsiz. Hız kesmeden gelen istifalar nedeniyle binlerce işçi ailesi yoksulluğa mahkum. Milyonlarca emekçi açlığa mahkum. KHK'larla ihraç edilenlerin aileleri açlığa mahkum. İş cinayetleri, kadın cinayetleri, doğa katliamları, eğitimde gericileşme son hız devam ediyor. İstanbul'daki sendikalar, örgütler olarak yan yana geldik. El ele veriyoruz. Onlar kaybedecekler..." dedi.

Öztürk ise şunları söyledi: "2020 bütçesi genel kurula gelecek. Emekçilerin payına yine sefalat ve yoksulluk düştü. Emeğiyle geçinenler için hayat her geçen gün zorlaşıyor. İktidarda olanlar ise 'bakın burası çok önemli' diyerek inanmamızı bekliyorlar. Kürt siyasetinin sesini kıstırmaya çalışıyorlar. Sandıkta kaybettikleri seçimleri YSK darbesiyle almaya çalışıyorlar. Görevden alınan, tutuklanan tüm siyasetçiler adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'ya hep birlikte selamlarımızı gönderiyoruz. Bütün bu yaşadıklarımızın sebebi AKP rejimidir. Ancak ne baskıları ne yalanları ne savaşları halkın gerçek gündemini değiştiremiyor. Onlar bir avuç, biz milyonlarız. İşsizliğe, zamlara, savaşa, tek adam rejimine karşı aylardır mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemizi büyüterek devam ettireceğiz. Ekmek gül ve hürriyet adına biz kazanacağız."

7 TALEP

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin öncelikli talepleri şöyle:

1 - Vergi adaletsizliğine son verilsin

2- Elektrik, su ve doğalgazdan alınan vergi kaldırılsın

3-Emekçiden alınan gelir vergisi yüzde 15 ile sınırlandırılsın

4- Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın

5- İşsizlik Fonu işçilere verilsin

6- KHK ve OHAL uygulamaları kaldırılsın

7- Kayyumlar çekilsin.