Datça'da 'toplum' tartışıldı

Faruk Alpkaya ve Barış Avşar'ın katıldığı konferansta "Türkiye'de toplum var mı?" sorusuna yanıt arandı.

Google Haberlere Abone ol

DATÇA - Mülkiyeliler Birliği ve Gazete Duvar işbirliği ile Muğla'nın Datça ilçesinde düzenlenen "Türkiye'nin Krizleri Konferansları"nın yedincisi bugün yapıldı.

Mülkiye'nin kuruluşunun 160'ıncı yıl dönümünün kutlanması ile başlayan etkinlikte Mülkiyeliler Birliği Şube Başkanı Aydın Erdoğan bir açılış konuşması yaparak, "Mülkiye'nin devlete yöneticiler yetiştirmek için kurulduğunu ancak bugün akademiden ve devlet yönetiminden tasfiye edilmeye çalışıldıklarını" söyledi.

"Türkiye'de Bir Toplum Var mı?" sorusunun tartışıldığı toplantıda ilk sözü alan moderatör Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya, Türkiye'nin krizlerinin tartışıldığı konferans dizisinde şimdi de krizler ortasında bir toplumun olup olmadığının sorgulanması ihtiyacı olduğunu belirtti.

Konuşmacılardan Dr. Faruk Alpkaya sosyolojinin gelişiminden bu yana bir toplum tarifi yapabilmek için sırasıyla devletin, anayasanın ve anayasa yapan yurttaşların varlığının gerekliliğinin ortaya atıldığını belirtti. Alpkaya, Türkiye'nin yakın tarihinden örnekler verdiği konuşmasında toplumsal farklılıkların ortadan kaldırmasına yönelik politikaları eleştirdi ve sosyoloji açısından bir toplumun varlığını tarif edebilmenin güç olduğunu söyledi.

Gazete Duvar Yazı İşleri Müdürü Barış Avşar ise konuşmasında, Türkiye toplumunun kısa süre içerisinde yaşadığı travmatik olaylar sırasındaki dayanışma örneklerini sıralayarak, toplumun özellikle de alt sınıfların krizlere karşı gösterdiği dayanışma ile var olmaya çalıştığını ifade etti.

Konferans, soru cevap bölümü ile sona erdi. (DUVAR)