'Alevilere yönelik saldırılar araştırılsın' önergesi reddedildi

HDP milletvekili Zeynel Özen, İzmir'de Alevi ailenin evine işaret konulmasının ardından araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti. Alevilere yönelik saldırıların sorumlularının ortaya çıkarılmasını isteyen Özen'in önergesi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, İzmir'de bir Alevi ailenin evinin işaretlenmesi nedeniyle Alevilere yönelik tehditlerin araştırılması için komisyon kurulmasını önerdi. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Özen'in önergesi kabul edilmedi.

'SON 7 YILDA 100'Ü AŞKIN ALEVİNİN EVİ İŞARETLENDİ'

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Alevilere yönelik tehditlerle ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda önerge hakkında konuşma yapan Zeynel Özen, "Sadece son 7 yılda 32 ayrı yerde 100’ü aşkın Alevi ailenin evi 'kimliği belirlenemeyen' kişiler tarafından işaretlenmiştir. En son İzmir’in Gaziemir ilçesinde bir Alevi ailenin evinin duvarına 'Defol Alevi' yazılmasından sonra yeniden gündem olmuştur. Birçok Alevi katliamının böyle başladığını biliyoruz" dedi.

Alevilerin dışlandığını belirten Özen, "Birçok Alevi katliamının ve saldırılarının ardından hukuk mekanizmasının izlediği cezasızlık politikası, yani Aleviliğe ve Alevilere yönelik saldırıların ve hakaretlerin suç olarak kabul edilmemesi, derin güçlerin gerçekleştirdiği Alevi katliamlarını tetikleyen en önemli etkenlerden biridir" diye konuştu.

İzmir'de Alevi evine çarpı işaretiİzmir'de Alevi evine çarpı işareti

'HZ. ALİ RESMİNİN OLMADIĞI TEK BİR AABK ŞUBESİ GÖSTERSİN İSTİFA EDECEĞİM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İzmir'de bir Alevi ailenin evinin işaretlenmesinin ardından yaptığı açıklamayı eleştiren Özen, "Yurt dışındaki Alevi örgütlülüğünü asimilasyona karşı direndikleri için Alisizlikle suçluyor. Siz bugüne kadar Alevifobiyi kullanıp, kendi tabanınıza nefret pompalamak dışında Alevilerin hangi sorunlarına çözüm buldunuz? Alevilerin tüm kimliksel varlığını sadece ortak isimlere indirgeyip, inançlarına dair farklı hak taleplerini önünü akla mantığa sığmayacak ithamlarla kesemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Devletlerin ve yöneticilerin inançları tanımlamaması gerektiğini söyleyen Zeynel Özen, "İtham ettiği Avrupa Alevi örgütlenmesinden gelen birisi olarak kendisine buradan ‘hodri meydan’ diyorum; AABK’nin Alevi dersleri için hazırladığı ders müfredatında Ali’nin olmadığı tek bir örnek göstermezsiniz. AABK’nin 300 küsur şubesi vardır. Hz. Ali’nin resminin olmadığı tek bir AABK şubesi veya cemevi göstersin istifa edeceğim. Kendileri de gereğini yapabilecekler mi?" şeklinde konuştu.

'BİZLER DÜŞMAN DEĞİLİZ'

"Son olarak buradan çarpı işareti koyanlara da sesleniyorum" diye Özen, şöyle devam etti:

"Alevilerin kapılarına çarpı işareti koymayın gül koyun. O kapıları çalıp içeri girin çaylarımızı için. O zaman görecekseniz ki bizler sizlerin düşmanı değiliz. Bu anlamda Alevi toplumunu hedef alan tehditlerin, dışlayıcı politikaların araştırılarak, sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla mecliste bir Araştırma Komisyonu kurulması önergemize destek verilmesini talep ediyoruz."

Yapılan oylama önerge reddedildi.

'TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞMADAN ÇÖZÜM GETİRİLMELİ'

Önergenin gerekçesinde, Maraş Katliamı öncesinde Alevilerin evlerinin işaretlendiği hatırlatıldı.

Önergede, "19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen ve bu ay 41. yılı içerisinde olduğumuz Maraş Katliamı Alevilerin evlerinin işaretlenmesi ile başlamıştır. Bu katliamda yüzlerce insan hayatını kaybetmiştir. Bu katliamın ardından Alevilerin evlerinin işaretlenmesi adeta bir gelenek haline getirilerek Alevi toplumu hedef alınmaya devam edilmiştir" denildi.

Son olarak İzmir’in Gaziemir ilçesinde bir Alevi ailenin evine "Defol Alevi" yazılmasına değinilen önergede, şu ifadelere yer verildi:

"Yeniden ortaya çıkan bu durumun altında yatan nedenler irdelenmeden, sürekli tekrarlanan Alevilere dönük saldırıların önüne geçilmesi ve toplumsal barışın tesisi imkânsızdır. Bu nedenle Alevilere yönelik gerçekleşen sistematik saldırıların detaylı olarak araştırılarak, sorumluların ortaya çıkarılması, olaylara tehlikeli boyutlara ulaşmadan çözüm getirilmesi, kamuoyunda ve yurttaşlar arasında oluşan kaygı ve tehditlerin giderilmesi, saldırıların nedenlerinin ve dayandıkları motive edici güçlerin araştırılması elzemdir." (HABER MERKEZİ)