Mesrur Barzani: Kimsenin farklı bölgelere zorla gönderilmeyeceğini duymaktan memnunuz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani bugün Ankara'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Çavuğoğlu, Erbil-Ankara ilişkilerinden bahsederken. “Her alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile IKBY Başbakanı Barzani, Dışişleri Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erbil-Ankara ilişkilerine değinen Çavuşoğlu, "Her alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Barzani, Türkiye'ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğine işaret ederek, IKBY'nin Türkiye ile ilişkilerinin önemli, tarihi ve stratejik olduğunu dile getirdi. PKK’nin Şengal’deki (Sincar) varlığına ilişkin sorulan bir soruya Barzani, "Şengal şu an bizim kontrolümüzde değil, Irak güvenlik güçleri tarafından yönetilmektedir. Genel olarak PKK’nin Şengal’de olmasını onaylamıyoruz ve karşıyız, tabi diğer yerlerde de" yanıtını verdi. Barzani şöyle devam etti:

"Suriye’yle ilgili karşılıklı kaygılarımızı da tartıştık. Mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine dönmesi konusunda Türkiye ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) arasında gerçekleştirilen karşılıklı ilişkilerin haberini almaktan ve bu konuları konuşmaktan mutluluk duyduk. Hiç kimsenin farklı bölgelere zorla gönderilmeyeceğini duymaktan mutluluk duyduk."

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 2020 yılı bütçesinde ön anlaşmaya işaret ederek Barzani, "IKBY'nin Bağdat'la bir anlaşmaya varmak için çok ciddi bir diyalog içinde olduğunu ve bunun bölgenin de çıkarına olacağını (Çavuşoğlu'na) izah ettim. IKBY, Irak'ın geri kalanıyla ticareti geliştirmek için kapı olacak" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: ERBİL-BAĞDAT GÖRÜŞMELERİNDEN MEMNUNUZ

Çavuşoğlu, "Sayın Barzani IKBY Başbakanı olarak ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiriyor. Bundan da memnun olduğumuzu özellikle söylemek isterim, bunun sembolik anlamı da var. Daha önceki yıllarda veya diğer hükümetler döneminde olduğu gibi bu dönemde de Irak’ın birliği ve beraberliği çerçevesinde bölgesel hükümetle mümkün olan her alanda geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti, "Bugünkü görüşmelerimizde bu konuların üzerinde önemle durduk. Her şeyden önce Erbil ile Bağdat arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnun olduğumuzu belirtmek isterim. Şu anda zor süreçten geçen Irak’ın istikrarı birlik ve beraberliği açısından önemlidir.

Hem Irak’ı ve özellikle de Bölgesel Yönetimi ilgilendiren güvenlik meselelerini ele aldık. Irak merkezi hükümet ile gerçekleştirdiğimiz üst düzey görüşmelerde özellikle ülkemize yönelik terör kaynaklarını ele almış hatta tüm bunları ele alan bir güvenlik anlaşmasını da ele almıştık. Bugün özellikle terör örgütü PKK’nın ülkemize, Irak’a ve bölgesel yönetime Türkiye’deki Kürtlere olduğu gibi, Suriye ve Irak’ta Kürt kardeşlerimize verdiği zararı ele aldık ve değerlendirdik."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği harekattan da söz ederek, "Özellikle harekatın Kürtlere karşı olmadığını, sadece ve sadece PKK ve YPG teröristlerine yönelik olduğunu buradan bir kere daha vurgulamak isterim. Suriye'de, Irak'ta ve Türkiye'de olduğu gibi Kürtlerin esas düşmanı da YPG-PKK'dır" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)