Tutuklu avukat Fuat Şengül için İzmir Adliyesi'nde oturma eylemi

Tutuklu avukat Fuat Şengül için oturma eylemi yapıldı. Eylemi ÖHD ve ÇHD düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubeleri üyesi avukatlar, tutuklu meslektaşları Fuat Şengül için İzmir Adliyesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Adliye binası içinde Baro vestiyeri önünde yapılmak istenen eylem, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile polis tarafından engellendi. Çok sayıda çevik kuvvet polisi adliye binası içinde önlem aldı. Bunun üzerine avukatlar, Adliye binası C Kapısı önünde bulunan girişte, hem vestiyer önünde eylem yapmalarının engellenmesini hem de meslektaşlarının hukuka aykırı şekilde tutuklanması ve cezaevinde kötü koşullar altında tutuluyor olmasını protesto ettiler.

'AVUKATLIK FAALİYETLERİ NEDENİYLE BİR AVUKAT YARGILANAMAZ'

Oturma eylemi başlamadan önce ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Av. Fatma Demirer, “Bugün burada ÖHD İzmir ve ÇHD İzmir Şubeleri olarak, meslektaşımız Fuat Şengül’ün ve aynı zamanda üyemizin, mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınması ve tutuklanması nedeniyle Adliye vestiyer önünde oturma eylemimize Başsavcılık tarafından izin verilmemiştir. Biz bunun hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Meslektaşımız ve üyemiz Av. Fuat Şengül, mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Meslektaşımızın yanındayız. Avukatlık faaliyetleri nedeniyle bir avukat yargılanamaz. Hukuka aykırıdır. Savunma yargılanamaz diyoruz ve 10 dakikalık sessiz oturma eylemimizi başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

'KENDİSİ AYNI ZAMANDA TANSİYON HASTASI'

Avukatların 10 dakikalık oturma eylemi sürerken Fuat Şengül’ün avukatı Av. Nazan Sakallı Aktaş ise şöyle konuştu:

“Meslektaşımız Avukat Fuat Şengül, Balıkesir Kepsut Cezaevi’nde kötü koşullar altında ve halen tecrit altında tutulmaktadır. Revire gidemiyor, kantinden sınırlı alışveriş yapabiliyor. Tutulduğu ilk 4 gün boyunca kendisine giysileri, ayakkabısı gibi temel ihtiyaç malzemeleri verilmedi. Bir gün boyunca yemek yiyemedi ve su içemedi. Kendisi aynı zamanda tansiyon hastası… Şu an halen koğuşa verilmediği ve tecritte tutulduğu için kendisine doktordan tansiyon ilacı yazdırmasına da engel olunuyor. Her gün alması gereken bir ilaç olduğu halde elinde kalan 5-6 ilacı idareli kullanmaya çalışıyor. Biz arkadaşları ve avukatları olarak bu uygulamanın Türk Ceza Kanunu madde 94 anlamında işkence suçu olduğunu söylüyoruz. Bununla ilgili gerekli başvurularımızı ve şikâyetlerimizi yapacağız. Ayrıca İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi ve İşkenceyi Önleme Grubunun da bu konunun takipçisi olması için gerekli girişimleri başlatacağız.”

Avukatlar 10 dakikalık oturma eyleminin ardından alkışlar eşliğinde dağıldı. (DUVAR)