Vali öğretmeni değil, gazeteciyi azarlamış

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'ın, Öğretmenler Günü etkinliğinde, öğretmen olduğunu sanarak azarladığı kişi gazeteci çıktı. Vali Toprak, "Öğretmenlerimizin böyle bir durumla karşılaşmaları beni de derinden üzdü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Konya'daki Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Toprak, konuşması sırasında, dinleyiciler arasında bulunan bacak bacak üzerine atmış bir kişiyi "Sen öğretmen misin? Öğretmen gibi bir otur da görelim. Böyle güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz. Beni değil arkadaşlarını rencide ediyorsun. Bana göre hava hoş. Biz halen ilkokul öğretmenimizin bize düstur edindirdiği hareketlerle hayatımızı devam ettiriyoruz. Biz onu hareketleriyle örnek alıyoruz ve öyle öğretmenler görmek istiyoruz. Yalan mı arkadaşlar? Yalansa söyleyin" diyerek azarladı.

'ÖĞRETMEN MİSİN?' DEDİM, BAŞINI SALLADI'

'Öğretmenler Günü'nde öğretmene fırça' başlığıyla paylaşılan habere sosyal medyada çok sayıda tepki gelince Vali Toprak yazılı açıklama yaptı. Öğretmen sandığı kişinin yerel bir gazetede çalışan muhabir olduğunu belirten Vali Toprak şunları söyledi: "Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen ve çok güzel geçen program esnasında maalesef üzücü bir gelişme yaşanmıştır. Programdaki konuşmam sırasındaki protokolde oturan bir kişinin oturma biçiminin asgari nezaket ölçülerinin çok ötesinde olması üzerine, kendisine öğretmen olup olmadığını sordum. Şahsın, başıyla olumlu işaret yapmasından sonra bir uyarım oldu. Ülkemize, bizlere ve tüm insanlığa emeği olan bütün öğretmenlerimizin bu kadar önemli bir günde yerel muhabir olduğunu öğrendiğimiz bir kişiden dolayı böyle bir durumla karşılaşmaları beni de derinden üzdü. Çok büyük bir heyecan ve mutlulukla geldiğimiz törende, öğretmen olmasa dahi bu tip bir oturuş şekli orada bulunan herkese karşı da uygun görülemezdi. Program yaklaşık 2 bin öğretmenimizin bulunduğu ortamda çok coşkulu, mutlu ve heyecanlı şekilde devam etmiştir.''

EĞİTİM SEN: VALİ İSTİFA ETMELİ

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili harekete geçmesini talep ederek, Konya Valisi Toprak’ın özür dileyip istifa etmesini istedi.

Vali Toprak’ın sözlerini, “eğitim ve bilim emekçilerini, mesleğimizi hedef alan, mesleki itibarımızı zedeleyen” ifadeleriyle niteleyen Eğitim Sen’in açıklamasının satır başları şu şekilde oldu:

SOMUT ADIM ATILMALI: Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere, eğitim ve bilim emekçilerine yönelik şiddeti engellemek istiyorsa, öncelikle şiddetin her türüne karşı bütünlüklü bir yaklaşımı ortaya koymak zorundadır. Şiddeti sadece bir güvenlik sorunu olarak algılamak yerine, onu üretene sosyolojik ve ekonomik koşulları dikkate alan bir bakış açısıyla sorun ele alınmalıdır. Öğretmene yönelik şiddeti, kamu yöneticilerinin öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine yaklaşımının olumsuzluğu ve öğretmenlerin gerçek sorunlarının çözülmesi için kalıcı ve yapısal adımlar atılmaması tetiklemekte ve büyütmektedir. Eğitim Sen, Konya valisinin tutumunu, maruz kaldığımız şiddetin nasıl üretildiği ve yaygınlaştığının açık bir örneği olarak görmektedir. Konya valisinin, öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine karşı sergilediği kabul edilemez davranışa, meslektaşımıza karşı kullandığı şiddet diline karşı Milli Eğitim Bakanlığı’nı net bir tutum almaya, somut bir adım atmaya davet ediyoruz.

BİZ VARIZ: Hiçbir arkadaşımız kendisini yalnız ve güvensiz hissetmemelidir. Biz varız, Eğitim Sen var! Eğitim Sen olarak tüm arkadaşlarımızın sesine ses olmaya, dayanışmayı ve mücadeleyi birlikte örmeye devam edeceğiz. MEB’i bu konuda somut tutum almaya, Konya valisini de acilen özür dilemeye ve istifa etmeye davet ediyoruz.

(HABER MERKEZİ)