Okulda şiddete karşı 'Kırmızı Tebeşir'

Eğitim Sen'in araştırmasına göre öğretmenlerin yüzde 84’ü okullardaki şiddet vakaları nedeniyle kendilerini güvende hissetmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yönelik şiddeti engellemek için 'Kırmızı Tebeşir' uygulaması başlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eğitim Sen, “Haklarımız, Geleceğimiz ve Öğrencilerimizin Eğitim Hakkı İçin 23 Kasım’da Ankara”ya sloganıyla başlattığı kampanya çerçevesinde öğretmenlerin sorunlarını ortaya koyan bir araştırma yaptı.

ALIM GÜÇLERİ AZALDI, BORÇLARI ARTTI

4 bin 657 öğretmenin katıldığı ankette öğretmenlere yaşam standartları, şiddet vakaları, cinsiyet eşitliği gibi farklı konularda sorular soruldu. Araştırmaya göre 100 öğretmenden 97’sinin satın alma gücü son bir yıl içerisinde azaldı. Öğretmenlerin yüzde 78’inin borcu arttı. ‘Ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş bulmanız durumunda mesleği bırakır mısınız?’ sorusuna 100 öğretmenden 69’u “evet” yanıtı verdi. Ankette öğretmenlere “Okullarda artan şiddet vakaları nedeniyle kendinizi güvende hissediyor musunuz?” sorusu yöneltildi. 100 öğretmenden 84’ü bu soruya “Hayır” yanıtı verdi.

ŞİDDETE KARŞI ÖZEL ÇALIŞMA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada şiddete maruz kalan öğretmenler için 'Kırmızı Tebeşir' adlı mobil bir uygulama hazırladıklarını duyurdu. Ziya Selçuk şu mesajları paylaştı: "Bu ülkenin geleceğini hazırlayan öğretmenlere, eğitim çalışanlarına karşı, her türlü şiddete veya tehdide başvuran kişilere yönelik Türk Ceza Kanunu’nda ve ilgili mevzuatta yeni yasal düzenleme yapılması için bakanlıklar arasında işbirliği başlattık.

Şiddete maruz kalan eğitim çalışanlarına kolluk kuvvetleri ve yetkililer tarafından hızlı müdahalenin sağlaması için KIRMIZI TEBEŞİR mobil uygulama sistemi oluşturduk ve yaygınlaşması için çalışmalar başlattık.

Şiddete maruz kalan eğitim çalışanlarına bakanlığımızca hukuki destek sağlanacağı gibi, şikâyete gerek duyulmaksızın yasal sürecin bakanlığımızın ilgili birimlerince takip edileceği bir yapı kurduk.

Okullarda yaşanan şiddet olayları okul ortamını, öğrenci ve öğretmen motivasyonunu olumsuz olarak etkilemektedir. Eğitimciye yönelen şiddetin son bulması için konuyu bizzat takip ediyor ve toplumumuzdan bu konuda sonsuz destek bekliyorum." (DUVAR)