Başkaya’ya destek: Özgürlüğü kısıtlayanlar kovuşturulsun

Yazar, akademisyen Fikret Başkaya'nın 22 Kasım'da Ankara'da görülecek duruşması öncesinde Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi açıklama yaptı: "Anayasa güvencesi altındaki düşünce ve ifade özgürlüklerini kullananları değil, aksine bu özgürlüğü kısıtlamaya kalkışanları kovuşturmalıdır.” Başkaya da, “Onlar bizi cezalandırmaya devam edecek, biz de doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı Başkanı ve Özgür Üniversite Kurucusu Fikret Başkaya hakkında, ‘Asıl terör devlet terörüdür’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Kasım'da görülecek. Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, duruşma öncesi bir araya gelerek düzenledikleri basın toplantısıyla Fikret Başkaya’ya destek verdiler. Hasan Cemal, Filiz Kerestecioğlu ve Prof. Baskın Oran'ın da aralarında bulunduğu 22 aydın, gazeteci, siyasetçi ve aktivistin imzasının bulunduğu açıklamayı Baskın Oran yaptı.

Fikret Başkaya’nın bu coğrafyanın yetiştirdiği entelektüellerden biri olduğunun altını çizen Oran, şöyle konuştu:

“Adalet bugünlerde Fikret Hoca’ya bir kez daha bedel ödetmeye kararlı. Bizim niyetimiz Fikret Hoca’nın kendisini ve yazılarını en yetkin şekilde savunacağını biliyoruz. Biz bu ülkede yargının düşünce ve ifade özgürlüğü ve her türlü eleştiri girişimi karşısında bir iktidar ‘sopasına dönüştürülmesine ilişkin kaygılarımızı yüksek sesle dillendirmek istiyoruz. Entelektüellerin, yazarların, bilim insanlarının ve genel olarak muhaliflerin görüşlerini herhangi bir ‘kaza- belaya uğramadan’ dile getirmelerini sağlamak, bağımsız yargının görevidir. Anayasa güvencesi altındaki düşünce ve ifade özgürlüklerini kullananları değil, aksine bu özgürlüğü kısıtlamaya kalkışanları kovuşturmalıdır.”

'KUTSAL DEVLETİ SAVUNAN BAĞNAZ BİR TERMİNOLOJİ VAR'

Baskın Oran’ın ardından konuşan Fikret Başkaya ise, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna bugüne kadar birçok dava ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, 22 Kasım’da bir kez daha hakim karşısına çıkacağını söyledi. Başkaya, “Burada bizim yaşadıklarımıza bakarak Türkiye'de fikir özgürlüğünün demokrasi sicili hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kutsal devleti savunan bağnaz bir terminoloji var. Suçlamak için kanuna ihtiyaç yok. Bu rejim iflah olmaz bir rejim; esneme yetisi yok. Onlar bizi cezalandırmaya devam edecek, biz de doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz” dedi. (DUVAR)