Kedili Atatürk fotoğrafı montaj

Atatürk'ün bir kedi ile birlikte uyurken görüldüğü iddiası ile paylaşılan fotoğraf montaj çıktı. Fotoğraf 26 Ekim'de paylaşılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın kucağında bir kediyle birlikte uyuyan Atatürk’ü gösterdiği iddia edildi. Facebook’ta “Atatürk’e dair” isimli bir sayfada 26 Ekim 2019 tarihinde paylaşılan fotoğraf, yaklaşık 6 bin 500 kişi tarafından paylaşılırken 625 kullanıcı tarafından da beğenildi.

Ancak fotoğraf bir kediyle birlikte uyuyan Mustafa Kemal Atatürk’ü göstermiyor. Fotoğrafın orijinalinde Atatürk tek başına uyuyor. İnternette çeşitli kaynaklarda bulunabilen montajsız versiyonun kaynağı hakkında net bir bilgiye ulaşılamasa da, fotoğrafın Mustafa Kemal Atatürk’ün son günlerinde, 1938 senesinde Savarona Yatı’nda dinlenirken çekildiği düşünülüyor.

.

Fotoğraf tersine görsel arama yöntemiyle aratıldığında, çeşitli kaynaklarda fotoğrafın kedisiz versiyonları görülebiliyor.

.

Fotoğraf, Mustafa Kemal Atatürk’e siroz hastalığı teşhisi konmasından sonra Savarona Yatı’nda dinlenirken çekilmiş. Buna ek olarak fotoğrafa dikkatli bakıldığında da kedinin montaj aracılığıyla eklendiği fark edilebiliyor. Kedi görselinin kontur çizgileri, amatörce yumuşatılmış.

.

Sonuç olarak fotoğrafın Atatürk’ü bir kediyle birlikte uyurken gösterdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Fotoğrafın kedisiz versiyonu çeşitli tarihlerde farklı kaynaklar tarafından internette paylaşılmış. Orijinal fotoğrafa sonradan eklenen kedi görselinin kontur çizgileri de montajı ele veriyor. (Kaynak: Teyit.org)