'Ahmet Altan'a tutuklama kararı yasaya aykırı'

Ahmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde müvekkili hakkında tutuklama kararı verdiğini belirterek, "Ahmet Altan ara karar ile değil hükümle tahliye edilmiştir. Hükümle birlikte ilk derece mahkemeleri dosyadan el çeker. Yetki artık İstinaf ve Yargıtay'dır. Ne savcı hükümle tahliyeye itiraz edebilir ne de bir ilk derece mahkemesi verilmiş hükme dokunabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 'kaçma şüphesinden dolayı tutuklama kararına' itiraz etti. Çalıkuşu, müvekkili hakkındaki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince verilen tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasına ilişkin dilekçesini bir üst mahkeme olan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine sundu.

Yargılamanın ve en son verilen tahliye kararının detaylı şekilde anlatıldığı dilekçede, "Yargı reformu kapsamında Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine ekleme yapılmıştır: 'Eleştiri amaçlı düşünce açıklamak suç değildir.' Bu değişiklik müvekkilim hakkında verilen Yargıtay bozma kararından sonraki lehe değişikliktir ve sanığın durumunu doğrudan etkilemektedir. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın üzerinde bir mahkeme midir? Bu görev suçudur" ifadelerine yer verildi.

AVUKAT: MAHKEME YETKİ AŞIMINDA BULUNDU

Avukat Çalıkuşu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise mahkemenin açık bir şekilde yetki aşımında bulunduğunu belirtti. Çalıkuşu, sürece ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Ahmet Altan’ın dün bana değil Anadolu Ajansı'na tebliğ edilen yakalama kararı UYAP'a yüklendi. Ahmet Altan’ın tahliyesini ağırlaştırılmış müebbet ve 10.5 yıl veren 26. Ağır Ceza Mahkemesi verdi. (Yeniden tutuklama) kararını veren 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Ersin Öztürk ise 2 gün önce başkan oldu.

Ahmet Altan ara karar ile değil hükümle tahliye edilmiştir. Hükümle birlikte ilk derece mahkemeleri dosyadan el çeker. Yetki artık İstinaf ve Yargıtay'dadır. Ne savcı hükümle tahliyeye itiraz edebilir ne de bir ilk derece mahkemesi verilmiş hükme dokunabilir.

Hukuksuzluğun freni kopmuştur. 26. Ağır Ceza Mahkemesi, hükümle tahliye kararında dosyada gelinen aşamada tutuklamaya alternatif olarak adli kontrol tedbirini yeterli görmüştür. Yeniden tutuklamadan bir gün önce göreve atanan 27. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ersin Öztürk ve üyeleri bu takdire karışamaz.

Tutuklama kararında hukuksuzluk ve hukuksal cehalet iyice katlanmıştır. CMK 100’de tutuklama koşulu olmayan, uydurulmuş gerekçelerle tutuklama verilmiştir. Temyiz sürecinde cezanın ağırlaştırma ihtimali gibi bir gerekçe olamaz. Bu hukuksal bir saçmalıktır.

Ahmet Altan’ın dosyası Yargıtay denetiminden geçmiştir. Yargıtay'ın kararına uyulmasını, şimdi itiraz eden mahkeme savcısı da istemiş, 26. Ağır Ceza Mahkemesi bozma kararına uyarak, Yargıtay kararı gibi karar vermiştir. Artık Ahmet Altan lehine kazanılmış hak doğmuştur.

Ahmet Altan’ın cezası azalabilir ama artamaz. Aleyhe bozma yasağı vardır. Yargı reformu değişikliğine göre zaten suç olmayan düşünce bir kez daha suç olmaktan çıkarılmıştır. Bu değişiklik Yargıtay’ın Ahmet Altan kararından sonra verilmiştir. Ahmet Altan’nı doğrudan etkiler.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 yıl 6 ay hapis cezası alan Ahmet Altan’ın, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Kasım’da adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan hakkında, “Kaçma şüphesi, suçunun yasada belirtilen katalog suçlardan olması, konumu, sıfatı, eylemlerindeki yoğunluk, aldığı ceza miktarı, tutuklu kaldığı süre, eylemlerinin uzun süreye yayılmış olmasını dikkate alarak adli kontrol tedbirlerinin, harici davranışları da gözetilerek amaca hizmet etmediği' gerekçeleriyle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 98 ve 100. maddeleri kapsamında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti. Altan, karar doğrultusunda dün akşam gözaltına alındı, bugün de yeniden tutuklandı.

(HABER MERKEZİ)

Ahmet Altan yeniden tutuklandıAhmet Altan yeniden tutuklandı