12 baro başkanı yol haritası için toplanıyor

Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurul talebini reddettiği 12 baro başkanı, 'hukuksuz' olarak nitelendirdikleri karara karşı izleyecekleri yol haritasını belirlemek üzere İstanbul’da toplanacak. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan “Baroların oluşturduğu Birliğin yarattığı bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Eğer kendi hakkımızı savunamayacaksak başka insanların haklarını savunma noktasında da iddia sahibi olamayız. Bu işin peşini bırakmayacağız, hem yasal hem de toplumsal tepki anlamında takipçisi olacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Fevzioğlu’nun yargı bağımsızlığını zedelediği, temsil gücü kalmadığı gerekçesiyle değişim isteyen 12 baronun olağanüstü genel kurul çağrısı reddedildi. Kararı “hukuka aykırı” bulan 12 baro başkanı bugün İstanbul’da bir araya gelecek.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

İlk olarak TBB Yönetim Kurulu, Antalya Barosu’nun gönderdiği kararı güncel tarihli olmadığı gerekçesiyle değerlendirmeye almadı. TBB’nin bu kararı ile olağanüstü genel kurul talebi için gereken 10 baro şartı sağlanamadı ve baroların çağrısı reddedildi.

Bunun üzerine İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Şanlıurfa, Van, Bursa, Antalya, Aydın, Diyarbakır, Tunceli ve Mersin baro yönetimleri aldıkları güncel tarihli yeni kararları TBB’ye sundu; ancak ikinci kez reddedildi.

Olağanüstü Genel Kurula gidilebilmesi için gereken 10 baro şartını sağlayan baro yönetimleri, TBB’nin taleplerini reddetmesi üzerine yeni bir yol haritası çizmeye hazırlanıyor. Barolar, kendi illerinde TBB delegeleri ile bir araya gelerek izleyecekleri yol haritasını belirlemelerinin ardından bugün İstanbul’da bir araya gelecek. Baroların toplantı sonrası atacakları adıma ilişkin basın açıklaması yapması bekleniyor.

'BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, TBB’nin kararıyla ilgili olarak “Kendi çatı örgütümüzün yarattığı hukuksuzluk yaşıyoruz. Genelde başka yerlerden gelen hukuksuzluklarla mücadele alışkanlığı kazanmıştık. Ancak şimdi baroların oluşturduğu bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız" diye konuştu.

İstanbul’da yapacakları toplantıyla hakkında da bilgi veren Sağkan, "Eğer kendi hakkımız savunamayacaksak başka insanların haklarını savunma noktasında da iddia sahibi olamayız. Bu işin peşini bırakmayacağız, hem yasal hem de toplumsal tepki anlamında takipçisi olacağız. Neler yapılacağını toplantıda konuşacağız" dedi.

'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU İŞLENMİŞTİR'

Sağkan, karara karşı yargısal anlamda nasıl bir süreç işleyebilecekleri, itiraz yolunun olup olmadığı konusunda ise şunları söyledi:

“Bu çok açık hukuka aykırı bir karar. Bu kararın ortadan kaldırılması için başvuru mercii tabii ki yargıdır. O anlamda kararın iptali için bir dava açılması seçenekler arasında yer alıyor. Bizler avukat olarak cezai anlamda sorumlulukta Yargıtay tarafından kamu görevlisi olarak değerlendiriliyoruz. Baro yöneticilerinin yönetim süreçleri içinde barosal faaliyetlerle ilgili kararlar da bu anlamda görevlerini yerine getirip getirmeme noktasında değerlendirmeye alınacaktır. Burada çok açıkça TCK’nın 257'nci maddesi uyarınca 'görevi kötüye kullanma' söz konusudur. Bu suçun kanundaki maddi ve manevi unsurlarının oluştuğunu bir hukukçu olarak söyleyebilirim. Bu başvuru yöntemlerinin hangisini nasıl kullanacağımızı birlikte belirleyeceğiz.”

SADECE 12 BARO DEĞİL, DAHA ÇOK BARO TEPKİ GÖSTERMELİ

TBB’nin kongre talebini ret kararına, çağrıyı yapan baroların yanı sıra kongreyi doğru bulmayan çok sayıda hukukçunun da tepki gösterdiğine dikkat çeken Sağkan, “Çatı örgütümüzün yarattığı hukuksuzluk var. Buna yanıt verecek olanlar da o örgütü oluşturan barolardır. O nedenle sadece 12 baro değil, çok daha fazla baronun da tepki göstermesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

TBB'NİN RET KARARINA TEPKİ: GEREKÇELER HUKUKİ OLARAK TATMİN EDİCİ DEĞİL

Diğer yandan olağanüstü genel kurul çağrısı yapmayan barolardan da TBB'nin ret kararına tepkiler gelmeye başladı. Yazılı açıklama yapan Muğla Barosu Yönetim Kurulu, TBB yönetiminin ret gereklerini "hukuki olarak tatmin edici değil" şeklinde değerlendirdi.

Açıklamada, "12 baronun yapmış olduğu TBB Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya davete ilişkin talebin, hukuki olarak tatmin edici olmayan ve yeni hukuki tartışmalara sebep olan gerekçeler ile reddedilmiş olması durumu değerlendirilmekle; Avukatlık mesleği açısından TBB Başkanı’nın karar ve eylemlerinin, TBB Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya davet sürecine neden olacak düzeyde güvensizliğe yol açtığı gözlemlenmiştir" denildi.

FEYZİOĞLU'NA İSTİFA ÇAĞRISI

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında "mevcut güvensizlik halinin yarattığı durumun ortadan kaldırılması" ve baroların taleplerin dikkate alınmasının, demokrasinin gereği olduğu belirtilen açıklamada, "Bu sebeplerle, tüm ülke için TBB Başkanına duyulan güvenin tazelenmesi, demokrasinin işlerliğinin sağlanması ve seçim yapılabilmesi amacıyla TBB Başkanı’nı istifaya davet ediyoruz" denildi.