'Örgütlü birlikte mücadeleyle toplumsal sorunlara cevap olabiliriz'

HDP ve TİP milletvekilleri İzmir'de düzenlenen "Türkiye Nereye Gidiyor" paneline katıldı. İlk konuşmayı yapan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, “Örgütlü birlikte mücadeleyle ancak toplumsal sorunlara cevap olabiliriz. Ortak güçlü mücadele ve yan yana durmak artık bir zorunluluktur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir’de HDP ve TİP milletvekillerinin katıldığı, "Türkiye Nereye Gidiyor" başlıklı panel, Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlendi. Dilşat Canbaz Kaya, Ahmet Şık, Erkan Baş, Rıdvan Turan ve Murat Çepni’nin konuşmacı olduğu etkinliğin ilk bölümünü oluşturan panelde Türkiye’nin sorunları üzerine konuşmalar yapılırken, ikinci bölüm forum şeklinde geçti. Sosyalistlerin toplumsal muhalefeti nasıl örgütlemesi gerektiği dinleyicilerle birlikte tartışıldı.

Panel katılımcıları konuşmalarına başlamadan önce söz alan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "klasik manada bir panel yapmadıklarını, dinleyenlerin edilgen olmadığı bir etkinlik düzenlediklerini" söyledi ve panelin “Kritik süreçten çıkmanın yol ve yöntemlerini konuşacağımız bir form olduğunu” ekledi.

“Bizim konuşmaya ihtiyacımız var, değerlendireceğimiz mesele neredeyiz ve buradan ileri ne yapmak zorundayız?” sorularının tartışılacağını dile getiren Turan, tartışmaya İzmir’de başladıklarını ancak Türkiye’nin her yerinde devam edeceğini aktardı.

KAYA: YAN YANA DURMAK ARTIK ZORUNLULUK

Panelin ilk bölümünde Türkiye’nin emek, kadın, ulusal sorun ve gençlik özelindeki sorunları tartışıldı. İlk konuşmayı yapan HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, "yan yana gelmenin bir zorunluluk olduğunu" söyledi. “Örgütlü birlikte mücadeleyle ancak toplumsal sorunlara cevap olabiliriz” diyen Kaya, “Daha faza ötelemeden ortak güçlü mücadele ve yan yana durmak artık bir zorunluluktur” dedi.

ÇEPNİ: BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ

İkinci söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "içinden geçtiğimiz sürecin, kurucu bir süreç olduğunu" ve kapitalizme karşı mücadelede yol ve yordamı konuştuklarını belirterek sözlerine başladı.

Dünyadaki güncel deneyimlerin altını çizerek yaşanan toplumsal örgütsüzlüğe değinen Çepni, sözlerini bitirirken “HDP’de başlayan birleşik mücadeleyi büyütme ve örgütlülüğünü yaratma gerekliliğin söz konusu olduğunu, devrimcilerin ve sosyalistlerin devrim yönündeki hattan ilerlemesi gerektiğini" ifade etti.

ERKAN BAŞ: BÜYÜK HALK DİRENİŞİNE LAYIK OLMAMIZ GEREKİYOR

Çepni’den sonra söz alan TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, "AKP devlet alanında istediği her şeyi başarmıştır fakat toplum alanında başarısız olmuştur" ifadelerini kullanarak "Türkiye halklarının bütün eksiklere rağmen büyük bir başarıya imza attığını" söyledi Komünistlerin eksikliğinin açığa çıktığını belirten Baş, "Bu büyük halk direnişine layık olmamız gerekiyor” dedi.

Toplantılardan beklentisinin büyük ölçüde bağımsız bir halk hareketinin yolunu arama olduğunu dile getiren Baş, sol içerisinde rekabetçilik yerine dayanışmayı yaratmayı önemli olduğunu ve bu anlamada da panelin de buna hizmet ettiğini ifade etti.

AHMET ŞIK: SİYASET SIĞ BİR ERDOĞAN DÜŞMANLIĞI ÜZERİNE KURULMAMALI

Siyasetin "sığ bir AKP ve Erdoğan düşmanlığı üzerine kurulmaması gerektiğini" söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 7 Haziran’dan yerel seçimlere kadar geçen süreçte bir anlamda AK Parti'nin yenildiği, asıl sorunun nasıl bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz ve bunları nasıl gerçekleştirebiliriz olduğu savundu.

TURAN: KAPİTALİZMİN SORUNLARI ÇÖZEMEDİĞİ BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Son konuşmayı yapan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Erdoğan ve AKP gidiyor ama ondan daha öte bir başka durum var. Kapitalizmin belli sorunları çözmediği bir durumla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

"Erdoğan’ın, Erdoğan rejimini var eden sermaye birikimiyle birlikte çökmekte olduğu" savunan Turan, işçi, çiftçi ve mahalle kooperatifleri gibi ağlara ihtiyaç olduğunu ve bunların işçi sınıfı iktidarı etrafında toplanması gereken bir ağ kurulması gerektiğini söyledi.

PİROĞLU: İNSANLARIN MÜCADELEYE KATILMAMA NEDENİ KORKU DEĞİL

Programın ikinci bölümü forum şeklinde geçti. Söz alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, örgütsüzlükte sosyalistlerin ciddi sorumluluğu olduğunu ifade etti. Piroğlu, “Birleşik siyasal özneyi nasıl yaratacağız? İnsanlar korktuğu için mücadeleye katılmıyor denir. Gerekçe korku değildir, yapacağı işi değeceğine inanmamalarıdır. Sorunumuz cevabımız bu. Bunun örgütlülüğü ve yan yana geliş tartışılmalıdır” diye konuştu.