Silivri Cezaevi raporu: 23 bin kişi kalıyor

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri Silivri Cezaevi'nde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından hazırlanan raporda cezaevinde 23 bine yakın mahpus kaldığı belirtildi. Cezaevinin kapasitesi ise 11 bin. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Silivri Cezaevi'yle ilgili rapor hazırladı. Komisyon, Silivri 1 Nolu L Tipi, 4 Numaralı L Tipi ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda incelemelerde bulundu.

KAPASİTE YETERSİZ

Silivri Cezaevi'ndeki incelemeye Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, İstanbul Milletvekili Mehmet Bülent Karataş, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ile komisyon uzmanları Taner Geçmez, Ceren Feroğlu ve Eray Mındız katıldı. Komisyon üyeleri rastgele koğuşlar seçerek mahpusların şikayet ve taleplerini dinlendi. Mahpuslar kapasitenin yetersiz olmasından dolayı birçok sorun yaşadıklarını şikayetlerinde sık sık belirtti. Raporda öne çıkan en dikkat çekici bölümlerden bir tanesi de bu oldu. 11 bin kapasitelik cezaevinde şu an 22 bin 781 kişinin kaldığı raporda yer aldı.

YAPILAN BAŞVURULAR...

Raporda mahpusların komisyona yaptıkları başvurular sıralandı. Bu başvurulardan bazıları şöyle:

- Sağlık sorunlarıyla yeterince ilgilenilmemesi

- Cezaevi personeli tarafından keyfi tutum ve kötü muamele

- Sosyal faaliyetlerden ve iletişim hakkından yoksun kalma

- Nakil taleplerinin yerine getirilmemesi

- Fiziki koşulların yetersiz olması

- Hastanelere sevk sorunu

Şikayet ve taleplerin ardından raporda komisyon üyelerinin tespitleri de yer aldı. Tespitlere göre koğuşlarda kapasitenin üstünde mahpus bulunduğu, sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı, içme suyu borularının eski ve paslı olmasından kaynaklı sağlık sorunlarına neden olduğu belirtildi. Ayrıca komisyon, tespitlerinde madde bağımlılarının cezalarının infazı konusunda yetkililerin önlem alması gerektiğini vurguladı.

'PSİKOLOG DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR'

Silivri 4 Nolu Cezaevi'nde mahpusların talepleri sıralandığında en çok istedikleri şey ise raporda dikkat çeken bir konu oldu. Rapora göre mahpuslar en çok psikolog desteğin sağlanması konusunda yardım talep etti. Raporda dikkat çeken başka bir detay ise şöyle: “Kütüphaneden kitap tedariki konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığı ve kütüphanede bulunan kitap çeşitliliğinin yeterli düzeyde olduğu belirtildi.”

Rapora göre en çok sorunun yaşandığı yer ise 4 Numaralı L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu oldu. Burada birçok sorun yaşandığı raporda yer alırken bu sorunlar da şöyle sıralandı:

  • Açığa ayrılma koşullarını sağlayan hükümlüler açık ceza infaz konumuna geçememesi
  • Görüş süreleri tam kullandırılmıyor
  • Dışarıdan kitap tedarikine engel
  • Mahpuslar kütüphaneden kendi paralarıyla kitap almak istediklerinde piyasa fiyatının çok üstünde bedel talep ediliyor
  • Açık görüşlerde kimi kurum personeli tarafından ailelerin yanından hükümlü tutuklulara karşı insan onuruna aykırı biçimde küçük düşürücü davranışlarda bulunulduğu ve bu uygulamalara karşı kurum idaresi tarafından herhangi bir tedbir alınmıyor.

DEĞERLENDİRMELER

Komisyon mahpusların şikayetlerini dinledikten sonra değerlendirmelerde bulundu. Bu bölümde ise şu bilgiler yer aldı: “Kampüste yer alan ceza infaz kurumlarında kapasite üstünde tutuklu ve hükümlü barındırıldığı görülmekte. Özellikle fiziki imkanlar ve koşullar düzeltilmeli. Hastane sevklerinde düzenlemelere gerekmekte. Personel hakkında yapılan şikayetlerle ilgili gereğinin hızlı bir biçimde yerine getirilmesi yönünde kurum yetkililerine tavsiyelerde bulunuldu. Kitap sayısının artırılması uygun görülmüştür. Görüş sürelerinin tam olarak kullanılması yönünde gereken her türlü tedbirin alınması gerekmekte."