Şaban Vatan: Rabia Naz’ın tırnağındaki DNA’yı komisyona soracağım

Çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu, Rabia Naz Vatan’ın öldüğü Giresun’un Eynesil ilçesine geldi. Komisyon üyeleri Naz’ın ebeveynleri Vatan Ailesi ile evlerinde görüştü. Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı’nın 2018 yılında hazırladığı raporu yeniden inceleyen baba Şaban Vatan en az biri erkek olan ve birden fazla şahsa ait olabilecek DNA profiline rastlandığını tespit etti. Görüşme öncesi Vatan, “Rabia Naz’ın tırnağındaki DNA’yı komisyona soracağım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

EYNESİL - Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı olarak bulunup, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan başta olmak üzere benzer çocuk ölümlerinin araştırılması için kurulan Meclis Komisyonu ilk toplantısında aldığı kararın ardından bugün Giresun Eynesil’e geldi.

Komisyon üyelerinin Şaban Vatan ve Atika Vatan ile ailenin evinde yaptıkları görüşmeye basın mensupları alınmadı. Görüşmeye Vatan Ailesi'nin avukatları da katıldı.

RABİA NAZ’IN TIRNAKLARINDA ERKEK DNA’SI ÇIKTI

Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nin 12 Ekim 2018 tarihli raporunu inceleyen baba Şaban Vatan yapılan incelemede Rabia Naz’ın tırnaklarında, “En az biri erkek birden fazla şahsa ait olabilecek DNA profili” elde edildiğini gördü.

Rabia Naz 11 yaşındaydı.

Söz konusu raporda, “Rabia Naz Vatan’a ait olduğu bildirilen sağ el 3 adet tırnak örneği ve sol el 1 adet tırnak örneğinden; örneklerin içerdiği DNA miktarının azlığı, oransızlığı veya bütünlüğünü kaybetmiş olmasından kaynaklanabilecek sebeplerden dolayı yalnızca yüksek oranda DNA içeren Rabia Naz Vatan’a ait DNA profili tespit edildi. Mütevvefa Rabia Naz Vatan’a ait olduğu bildirilen aşağıdaki örneklerden en az biri erkek birden fazla şahsa ait olabilecek DNA profili bir arada karışık elde edildi. Söz konusu karışık DNA profilinin Rabia Naz Vatan’a ait DNA profilini içerdiği tespit edildi” ifadelerine yer verilirken baba Şaban Vatan, “Komisyon üyelerine bu belgeyi de göstereceğim. Rabia Naz’ın tırnağındaki DNA’yı komisyona soracağım. Buna rağmen nasıl soruşturma yapılmamış onu da soracağım” dedi.

HEYET GİRESUN’DA ‘İLGİLİLERİ’ DİNLEYECEK

Eynesil’de Vatan Ailesi'ni ziyaretin ardından komisyon üyeleri Giresun’a geçerek burada New Jasmin Giresun Oteli toplantı salonunda olaya ilişkin yetkilileri ve görgü tanıklarını dinleyecek.

Rabia Naz’ın anne ve babasının yanı sıra Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Abdurrahim Alan, Eynesil İlçe Emniyet Müdürü, polis memuru Hüseyin Emir, Şaban Vatan’ın kardeşi Muhammet Vatan, hastanede ortopedik bulguları tespit eden Dr. Mustafa Kavak, ilk olay yeri incelemesi yaptırılan polis Selim Aktaş, Rabia Naz’ı bulan ve ambulansı arayan Mürsel Küçükal, taksici Ali Anıl, ambulans şoförü Mehmet Yetim, Rabia Naz’ın günlüğünü bulan Türkan Balcı, rehber öğretmen Selime Ötkün ve görgü tanıkları Seniye Demir ile Naciye Demir komisyon üyeleri tarafından dinlenecek.

.

KOMİSYON BAŞKANI AYDOĞDU: ADALETİMİZE GÜVENİYORUZ

Vatan Ailesi'nin evindeki görüşmenin ardından Komisyon Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu yaptığı kısa değerlendirmede, “Ülkemizin kamuoyunu gündemini meşgul eden, vicdanları yaralayan acılı bir ölümün aydınlatılması için buradayız. Esasen konu yargıda ve soruşturma devam ediyor. Biz daha çok seyrini inceleyeceğiz” dedi.

“Biz adaletimize güveniyoruz” diyen Aydoğdu sürecin yargı aşamasında devam ettiğini ifade ederek, “Kesinlikle yargının işine karışmadan yasama yargı kuvvetler ayrılığındaki hassasiyete dikkat ederek milletin beklediği sorulara cevap vererek aydınlatacak, yargıya güveni tekrar pekiştirecek bir netice alacağımızı düşünüyorum. Ankara’da çalışmalara devam edeceğiz. Kafalarda istifham ve soru kalmaması için gerekli görülen bütün dinlemeleri yapacağız ve kanaatimiz oluşacak. Esasen bizim kanaatimiz konuyu aydınlatmayacak. Konuyu çözecek suçlu varsa bulacak yargı mekanizmasıdır. Konu adli mercilerde bizimki dışarıdan bir bakış” diye konuştu.

KOMİSYON RABİA NAZ’IN BULUNDUĞU YERDE

İki saatin üzerinde süren görüşmenin ardından komisyon üyeleri Rabia Naz’ın okulunun çevresinde ve yaralı şekilde bulunduğu evin önünde incelemelerde bulundu. Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan kızını bulduğu yeri, olayın ardından ve keşif sürecinde yaşananları komisyona anlattı. Komisyon Rabia Naz’ın atladığı iddia edilen binanın çatısına da çıktı.

Şaban Vatan kızının ölümünü komisyonun önünde canlandırdı.

KOMİSYONDA HANGİ MİLLETVEKİLLERİ YER ALIYOR?

Beş siyasi partinin ortak önergesiyle kurulan komisyonun başkanlığını daha önce İçişleri Bakanlığı’nın merkez teşkilatında görev yapmış, eski vali AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu yapıyor. AK Parti’den Bursa Milletvekili Osman Mesten, Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya ve Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir de komisyonda bulunuyor.

Komisyonun üyeleri arasında CHP’den Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın yanı sıra HDP’den Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Demir, MHP’den Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ile İYİ Parti’den İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu da bulunuyor.