Batman Valiliği'ne yanıt: Hiç kimse çocuk adına 'ben korudum' diye kendine görece hukuk oluşturmaz

Batman Valiliği çocuğa gözaltı görüntülerini savundu: "Muhafaza altına alındı." Çocuğun daha sonra ailesine teslim edilmesi de Çocuk Koruma Kanunu'nu yeniden gündeme getirdi. Sosyal Hizmetler Uzmanı Nihat Tarımeri, "Hiç kimse çocuk adına 'ben korudum' diye kendine görece hukuk oluşturmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batman Valiliği sosyal medyada bir çocuğun zorla gözaltına alındığı görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Twitter'da yayılan görüntülerde 11 yaşındaki bir çocuk polislerce çekiştirilerek götürülmeye çalışılıyor. Polis, çocuğun gözyaşları içinde yalvarmasına ve çevredekilerin "Çocuk o" uyarısına aldırmıyor. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını öne süren valilik açıklamasında, "Olay yerinde çocuğun korkmasından dolayı çevrede bulunan ve konuya vakıf olmayan vatandaşlar konuya müdahil olmalarına engel olunmuştur" denildi.

Polisin çocuğu Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne teslim ettiği öğrenildi. Zabıtaya teslim edilen çocuğun Suriyeli bir çocuğun ailesi olduğu öğrenilirken çocuğun babasına Kabahatlar Kanunu'ndan 153 lira para cezası verildi. Peki Çocuk Koruma Kanunu ne diyor?

'KANUN BÜTÜN GÖREVLİLERE SORUMLULUK GETİRİYOR'

Sosyal Hizmetler Uzmanı Nihat Tarımeri, söz konusu çocuğa uygulanan 'muhafaza'nın ne olduğunun belli olmadığını söyleyerek Çocuk Koruma Kanunu'nun uygulanmasında bütün kamu görevlilerine sorumluluk getirdiğini belirtti. Tarımeri şunları söyledi: “Özellikle Çocuk Koruma Kanunu'nun 6'ncı maddesinde öngörülen ihbar yükümlülüğü, valiliği kapsadığı gibi yaptığı açıklamalar barolar içinde geçerli. Acil koruma kararı dahil bu yöndeki boyutun görmezden gelmesi hem kanuna hemde sözleşmelere aykırı olup söz konusu kabahat kanunuyla geçiştirilecek bir konu değil. Bu maddenin herkes tarafından birkaç kez okunması gereken bir madde olup 'Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bildirmekle yükümlü' şeklindedir. Bu kanun için son yapılan düzenlemeyle bu bildirim yeri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olup çocuk polisi, zabıtayı, valiliği ve baroyu da özellikle bağlar.”

'ÇOCUK HAKLARINA SAYGI DUYALIM'

Tarımeri şöyle devam etti: “Bu maddenin devamında çocuk ile çocuğun bakımından sorumlu kimseler çocuğun korunma altına alınması amacıyla bakanlığa başvurabilir. Ayrıca çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine veya re'sen çocuk hâkimi tarafından alınabilir. Aynı zamanda hâkim, hakkında koruyucu ve destekleyici tedbire karar verdiği çocuğun denetim altına alınmasına da karar verebilir. Bu düzenlemeyle birlikte Çocuk Koruma Kanunu'nun 44'ncü maddesi ayrı bir adli sürecin de başlaması için önemli bir örnek. Hiç kimse çocuk adına 'ben korudum' diye kendine görece hukuk oluşturmaz. Bu da ayrı bir hukuksal sorun.”

“Çocukları haklarla kandırmayalım” diyen Tarımeri son olarak şöyle konuştu: “Başta çocuk haklarına saygı duyalım, koruyalım ve bu hakları geliştirelim. Özellikle Anayasa'da yer alan iki madde ve Anayasa'nın 90'ncı maddesi bağlamında ama ve fakat şeklinde mazeret üretmek sadece çaresizliğin ve beceriksizliğin özeti.”

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada olayın 3 Kasım Pazar günü saat 21.00 sularında gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerince kavşak, caddelerde ve sokakta çalışan/çalıştırılan/dilendirilen ve suça sürüklenen çocuklara yönelik rutin yapılan denetimlerde dört çocuğun araç camı silerek çevreye rahatsızlık verdiği ve trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu görülmüş ve istismara maruz kalabilecekleri değerlendirilmiştir. Görevlilerimizce önlem amaçlı çocuklara yaklaşması üzerine üç çocuk olay yerinden kaçarak uzaklaşmış, bir çocuk ise görevlilerimizce muhafaza altına alınmıştır. Olay yerinde çocuğun korkmasından dolayı çevrede bulunan ve konuya vakıf olmayan vatandaşlar konuya müdahil olmalarına engel olunmuştur. Vatandaşlara konunun aktarılması üzerine herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan olay yerinden ayrılarak kimliği daha sonra tespit edilen M.Y İsimli çocuk ailesine gerekli cezai işlem uygulanması ve teslimi amacıyla Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmiştir." (HABER MERKEZİ)