Bakanlık, savcılık kararına rağmen doktoru ihraç etti

Savcılığın, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçundan kovuşturmaya gerek görmediği doktor Zeki Sinan Doğan, Sağlık Bakanlığı tarafından bir yıl sonra meslekten ihraç edildi. Doğan, “29 yıllık meslek hayatımda hiçbir hastamdan şikayet bile almadım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Olağanüstü Hal (OHAL) sona erdi ama yapılan yasal değişiklik sonrası bakan veya kurum başkanının inisiyatifi ile ihraçlar devam ediyor.

Mersin’de doktorluk yapan Zeki Sinan Doğan hakkında, 2018 yılında sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle ’Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Mayıs 2018 tarihinde verdiği kararda söz konusu paylaşımlarda herhangi bir suç unsuru bulunmadığına hükmederek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcılığın ilişkin kararına rağmen Sağlık Bakanlığı, bir yıl sonra Zeki Sinan Doğan’ı Bakan Fahrettin Koca’nın oluru ile 16 Ekim’de meslekten ihraç etti.

İhraç, Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Geçici 35’nci maddesinin B fıkrasının 9. bendinde yer alan “657 Sayılı kanuna ve diğer mevzuata tabi her türlü kadro pozisyon ve statüde istihdam edilen personel, ilgili kurum ve kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı, ilgili ve ilişkili olunan bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine ilgili bakan onayı ile kamu görevinden çıkarılır” hükmüne istinaden yapıldı.

29 YILLIK HEKİMLİK HAYATIMDA ŞİKAYET ALMADIM

İhraç kararı sonrası açıklama yapan doktor Zeki Sinan Doğan, “Söz konusu yazıda, benim devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuma karar verilen hangi yapı, oluşum veya gruplara üye, mensubiyet veya iltisak içinde bulunduğum ve nerede, ne zaman, hangi faaliyetimle söz konusu suçları işlediğim belirtilmeksizin, soyut, gerçek dışı ve maddi dayanakta yoksun iddialarla savunmam istenmektedir. Söz konusu hangi terör örgütü, ya da yasal yapı, grup oluşuma mensubiyetime ilişkin herhangi bir belge, kanıt belirtilmeyerek, istenen savunmam tamamen faraziyelere dayanan iddialara karşı savunma yapmam mümkün değildir. Bu durumda suçlamanın ne olduğunu anlamadan düzgün savunma yapma olanağım yoktur. Yirmi dokuz yıllık hekimlik yaşamımda, hiçbir hastam şikayetçi olmamış, herhangi bir suçtan ceza almış değilim” diye konuştu.

SAVCILIK KARARINDAN 17 AY SONRA

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Zeki Sinan Doğan’ın meslekten çıkarılmasına tepki gösterdi. Doğan hakkında açılan soruşturmada herhangi bir suç, terör örgütü yapılanmasını destekleyecek veya şiddeti övecek şey bile bulunamadığını belirten Antman, “Savcılık 21 Mayıs 2018 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu çok açık şekilde verilmiş ve Doktor Zeki Sinan Doğan’ın suçsuz olduğunun ispatı olan karardan 17 ay sonra, 16 Ekim 2019 tarihinde Sağlık Bakanlığı doktor Zeki Sinan Doğan’ı ihraç ediyor. Bu yapılanın adı cadı avıdır. Savcılık kararı ortadadır, iddiaların hepsi çürütülmüştür” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın gayri hukuki davrandığını savunan Antman, “Cumhuriyet Savcısının masum dediği doktora Sağlık Bakanlığı’nın nasıl olur da “masum değildir” diyebilir. Bu kararı alanlar gayri hukuki davranmışlardır. Cumhuriyet Savcısının kararına rağmen, Sağlık Bakanının aldığı karar skandaldır. Doktor Zeki Sinan Doğan görevine derhal iade edilmelidir” ifadelerini kullandı.

TABİP ODASI: MESLEKTAŞIMIZIN YANINDAYIZ

Mersin Tabip Odası da düzenlediği basın açıklaması ile Doğan’ın meslekten çıkarılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Savcılık tarafından “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilen bir soruşturma nedeniyle önce Aile Hekimliği sözleşmesi feshedilmiş, şimdi de Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla kamu görevine son verilmiştir. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki bizler, sağlık örgütleri olarak Zeki arkadaşımızın yanındayız ve gerek hukuki mücadelemizi ve gerekse de demokratik itirazlarımızı sonuna kadar yapacağız. Ama sağlık bakanlığı ve hükümet şunu çok iyi bilmelidir ki; Zeki arkadaşımızı ihraç ederek bizlere verilen gözdağı ve tehdide sessiz kalmayacağız. Dr. Zeki Sinan Doğan bizlerin onurudur. Bu onuru son nefesimize dek koruyacağız.” (DUVAR)