Murat Yetkin yazdı: Bağdadi’nin ölümünde Türkiye’nin rolü ve sonrası

IŞİD lideri Bağdadi'nin öldüğü ABD operasyonunda Türkiye'nin rolünü yazan gazeteci Murat Yetkin, "Güvenlik kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, Amerikalılar İncirlik üssünü kullanmadılar. Ancak Hatay semalarında –ve alçaktan uçuş düzeninde- Türk hava sahası kullanıldı. Bu, askeri makamlar arasındaki koordinasyonla sağlandı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, kişisel web sitesinde yayınladığı yazısında, IŞİD lideri Bağdadi'nin öldüğü ABD operasyonunda Türkiye'nin rolünü ele aldı. Yetkin, Bağdadi’nin ölümünde Türkiye’nin rolü ve sonrası başlıklı yazısında ABD'nin askeri yetkililerin koordinasyonuyla Türk hava sahasını kullandığını belirtti.

"Kökeninde ABD’nin Irak işgali, ama özel olarak Suriye iç savaşının bir ürünü olan IŞİD’in kurucu liderinin ortadan kalkması, sadece uluslararası terörle mücadelede değil, aynı zamanda Suriye iç savaşı ve Orta Doğu siyasetinde de bir sayfanın kapanması anlamına geliyor" diyen Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Trump’ın sabah saatlerinde yayınladığı “Az önce büyük bir şey oldu” Tweet mesajı ve ardından Bağdadi’nin öldürüldüğü haberlerinin yayılmasından itibaren dışarıda ve içeride Türkiye’nin rolü üzerine ortaya atılan iddialar kesildi. Bu iddia ve imalar Bağdadi Türkiye’ye kaçmak üzereyken ABD’nin bunu durdurduğundan –özellikle YPG şefi “General Mazlum”un operasyonun ABD ile istihbarat işbirliği sayesinde mümkün olduğu mesajından sonra- Türkiye’ye rağmen yapıldığına dek uzanıyordu.

Trump’ın Türkiye hava sahasının kullanıldığını, Ankara’nın sekiz Amerikan helikopterinin nereye gittiğini bildiğini ve hiçbir sorun çıkmadığını söylemesinden sonra ise sorular İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmadığı üzerine yoğunlaştı.

Güvenlik kaynaklarının YetkinReport’a verdiği bilgiye göre, Amerikalılar İncirlik üssünü kullanmadılar. Ancak Hatay semalarında –ve alçaktan uçuş düzeninde- Türk hava sahası kullanıldı. Bu, askeri makamlar arasındaki koordinasyonla sağlandı. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile bu konuda irtibat kurulduğunu, bu çerçevede bölgedeki birliklerin de uyarıldığını açıkladı. Nitekim İdlib bölgesindeki birliklerin beş kilometre kadar Türk sınırına doğru çekildiği haberleri alındı.

Henüz ayrıntıları belli olmamakla birlikte, operasyonun ters gitmesi, örneğin helikopterlerden bir ya da bir kaçının düşmesi halinde devreye girecek arama-kurtarma-tahliye birlikleri Akdeniz üzerinde ve Türkiye hava sahasında uçuş halindeydiler."

YAZININ TAMAMI