Sosyal medyada yayınlanan enkaz Rojava'dan değil

Sosyal medyada sıkça paylaşılan bir videonun Barış Pınarı Harekatı sırasında Rojava'da oluşan bir enkazı gösterdiği iddiası yanlış. Video harekattan aylar önce İdlib kentine bağlı Maarat al-Numan bölgesinde kaydedilmiş ve internete yüklenmiş.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’nin kuzeyindeki oluşan bir enkazı gösterdiği iddia edildi. 10 Ekim 2019’da Rojava etiketiyle Facebook’a yüklenen video 31 bin kez görüntülendi. Videonun Rojava'daki bir enkaza ait olmadığı ortaya çıktı.

Teyit.org haberine göre, Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’nin kuzeyinde çekildiği iddia edilen görüntüler, YouTube’da Civil Defence Idlib isimli kullanıcı tarafından 30 Mayıs 2019’da yüklenmiş. Videoda, Suriye’nin İdlib kentine bağlı Maarat al-Numan kentine bir hava saldırısı gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Civil Defence Idlib’in Facebook sayfasında da Maarat al-Numan’da savaş uçakları tarafından enkaz haline getirildiği iddia edilen binanın fotoğrafları yer alıyor. Aynı görüntüler 31 Mayıs 2019’da başka bir kullanıcı tarafından da Suriye’nin Maarat al-Numan kentinde kaydedildiği belirtilerek paylaşılmış.