Sanık savcı görevli olduğu Yargıtay'daki duruşmaya gelmedi

'Hayata Dönüş Operasyonu Davası'nda sanık olarak yargılanan savcı Ali İhsan Demirel, görevli olduğu Yargıtay'daki duruşmaya dilekçe vererek katılmadı. Avukat Ömer Kavili, Demirel'in duruşmaya gelmemesine tepki göstererek, "Bu aslında devletin meydan okumasıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Hayata Dönüş Operasyonu Davası'nda sanık olarak yargılanan savcı Ali İhsan Demirel, Yargıtay'da görev yapmasına rağmen Yargıtay'da yapılan duruşmaya dilekçe vererek gelmedi. Demirel hakkında, 2000 yılındaki 'Hayata Dönüş Operasyonu' ile ilgili, 10 yıl boyunca sorumlulara karşı dava açmadığı gerekçesiyle dava açıldı ve bu davadan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Yargıtay tarafından geçtiğimiz aylarda bozdu. Savcının, dün görülen duruşmaya katılmamasına tepki gösteren davanın avukatı Ömer Kavili, "Sanık savcı akbil bulamadı diye duruşmaya gelmedi diyemeyiz" ifadelerini kullandı.

'YÜZLEŞMEK İSTEMEDİĞİ İÇİN GELMEDİ'

19 Aralık Katliamı sırasında Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 tutuklu ve hükümlünün öldürülmesine, yüzlercesinin de yaralanmasına ilişkin dava dün Yargıtay'da görüldü. 10 yıl boyunca sorumlulara karşı dava açmadığı gerekçesiyle hakkında dava açılan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel'in Yargıtay'da görevli olmasına rağmen duruşmaya katılmamasına avukatlar tepki gösterdi.

Avukat Ömer Kavili, savcının duruşmaya bir dilekçe göndererek 'Duruşmaya gelmek istemiyorum. Önceki beyanlarım doğrultusunda beraat talep ediyorum' dediğini aktardı. Kavili, savcının gerçeklerle yüzleşmek istemediği için duruşmaya gelmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Sanık savcı akbil bulamadığı için duruşmaya gelemedi diyemeyiz. Devletin kendi memurları söz konusu olunca mahkemeye bile getirmiyor. Çünkü gelirse yaptıklarıyla yüzleşecek, sorular soracağız, çapraz sorguya çekilecek."

Savcı Demirel, Ankara Adliyesi'nde görevliyken hakkında dava açılarak 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Yargıtay Ceza Kurulu, Demirel'e verilen bu cezayı 'Bakması ön görülen iş miktarının çok üzerinde bir iş yükünün olduğu' gerekçesiyle cezayı bozdu. Savcı sanık olarak yargılanırken Yargıtay'a atandı. Kavili, "Yönetmeliğe göre hakkında soruşturma, kovuşturma olanlar yükseltilmez. Davanın sonuna kadar bekletilir. Bu aslında devletin meydan okumasıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?

19-22 Aralık 2000 tarihinde ülke çapındaki 20 ayrı cezaevinde düzenlenen “Hayata Dönüş Operasyonu”nda 2’si asker 30’u tutuklu 32 kişi öldü. İstanbul’da bulunan Bayrampaşa Cezaevi’nde ise 12 mahpusun ölümününe ilişkin soruşturmayı dönemin İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel yürüttü. 10 yıl boyunca soruşturmada ilerleme kaydedemeyen Demirel soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla yargılandı. Yargıtay 5'nci Ceza Dairesi’ndeki yargılama sonunda, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 257/2. maddesi gereğince “ihmali davranışla görevi kötüye kullanmak”tan, “suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı ve failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu” dikkate alınarak, bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcı Demirel hakkında verilen cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildi.