Ekrem İmamoğlu: Temel atmama töreni yapacağım

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 100’e yakın durmuş, ihalesi yapılmış ama hiç başlanmamış projeleri teslim aldıklarını söyledi. İmamoğlu, “Ne yazık ki bir kısmı gereksiz ve anlamsız, bir kısmı da zamansız yapılan projeler. Belki de ülke literatürüne ilk defa girecek, ilk defa bu şehirde, bu ülkede ‘temel atmama töreni’ yapacağım" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Ekim Ayı Meclis Toplantısı”na katıldı.

Toplantıda konuşan Ekrem İmamoğlu, “İBB’nin şirketleri, kurum ve kuruluşları, hesap veren kurumlar olmak zorunda olduğunu, denetlenebilir mekanizmalara dönüşmesi gerektiğini biliyoruz. Bu konuda adımlarımızı attık. İBB sizlere aittir, 16 milyon insana aittir. Bu anlamda güvenilir, uluslararası deneyime sahip kurumlarla yol alacağımızı da sizlere duyurmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

'BU ŞEHRİN ÇOCUKLARINI EŞİTLEMEK NİYETİNDEYİZ'

Kentin sosyal ihtiyaçları olduğunu belirten İmamoğlu, “Bu manada, bu kentin çocuklarını çok önemsiyoruz. Bu şehrin çocuklarını eşitlemek niyetindeyiz. ‘Yuvamız İstanbul projesiyle ilgili davetlerimizi yaptık. Birçok kişi, kurum, kuruluş, vakıf katıldılar. Sultanbeyli’den Bağcılar’a, Silivri’ye kadar 11 noktada inşaatlara başladık. 1 yıl içinde 150 kreşi, sizlerin de dayanışmasıyla harekete geçireceğiz” dedi.

'DEPREM KONSEYİ KURUYORUZ, DEPREM ÇALIŞTAYI YAPACAĞIZ'

"Deprem meselesi, bana göre bu kentin en önemli meselesidir" diyen İmamoğlu, “Depremi, sallandığımızda hatırlarız. Eğer bir toplumun hafızası bu anlamda yeteri kadar canlı değilse, sıklıkla unuturuz. Biz, bu şehri bu konuyla yüzleştireceğiz. Hazırlıklarının sonuna geldiğimiz bir ‘Deprem Konseyi’ kuruyoruz. Depreme dönük İstanbul’un durumunu, olası bir depreme kadar alınacak olası tedbirler, afet anı ve afet sonrasıyla ilgili süreçleri tarifleyeceğimiz bir çalıştay yapacağız" şeklinde konuştu.

'ŞEHRİN AKTÖRLERİNİN ETKİLİ OLMASINI İSTİYORUZ'

Sorunların çözümü için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Ekrem İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Şehrin kararlarının alınmasında, bu şehrin aktörlerinin etkili olmasını istiyoruz. Bir bakıyorsunuz İBB önüne bir bina dikiliyor. Bu mümkün mü? Mümkün. Niye? İBB’den habersiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4 kurumu, İstanbul’un herhangi bir noktasında imar planı yapabilir, hatta bir binaya ruhsat bile verebilir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Buna son vermek zorundayız. Böyle bir şey olamaz. Düşünsenize; Ankara’daki bir bürokrat, oturacak, bazen siyasi, bazen kişisel bir egoyla, bazen mesleki bir egoyla İstanbul’un herhangi bir noktasıyla ilgili karar verecek. Ben, şehrin, sanayi ve üretimle entegre, sanayiyle bir arada üreten ama aynı zamanda yaşayan, çevreci ve duyarlı bir üretim mekanizmasının kurulmasından yana olan birisiyim.”

'1/100.000’LİK PLANI BİR OFİSTE ÇALIŞILIYOR, BENİM HABERİM YOK'

Sanayiyle ilgili çevre planının tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren İmamoğlu, şunları söyledi:

"Sanayiyle ilgili bir şehrin çevre planını oluştururken ve bu mekanizmanın varlığını ortaya koyarken, kiminle karar alırsınız? Elbette ki sanayicilerle konuşacaksınız. İstanbul’da 1/100.000’lik plan, yaklaşık 2-2,5 yıldır bir ofiste çalışılıyor. Sanayicinin bundan haberi var mı? 100.000’lik plan bitmek üzere. Bu konuda bir ofis çalışıyor ve bir kenti yöneten Ekrem İmamoğlu olarak benim bundan haberim yok. Bu şehir, planları kamuya açık çizer. Bir şirketle bu tasarlanmaz. Bu işi, İBB’nin mekanizması tasarlar. Biz, bu talihsizliği bu kente yaşattırmamak için elimizden gelen gayreti gösterip, demokratik ve hukuki mücadelemizi vereceğiz. Kararlıyız. Her noktayı insanlarımıza anlatacağız."

'TESLİM ALINAN PROJELERİN BİR KISMI GEREKSİZ VE ANLAMSIZ'

Hiç başlanmamış veya durmuş projeleri teslim aldıklarını aktaran Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’un muhtelif noktalarında 100’e yakın durmuş, ihalesi yapılmış ama hiç başlanmamış projeleri teslim aldık. Bunların hepsine bir çözüm buluruz. Bu projeleri harekete geçirmek, hızlandırmak ve bu konuda yeni finansal düzenlemelerle bu projeleri bitirmek durumundayız" dedi.

"Ne yazık ki bir kısmı gereksiz ve anlamsız, bir kısmı da zamansız yapılan projeler" diyen İmamoğlu, "Böyle de bir sıkıntı var. Bu ülkenin parası kolay kazanılmıyor. Hiçbir iş insanı, 2 bin 300 metrede 7 kat kapalı otopark yapmaz. Ben, 1,5 milyar liralık bir projenin, yapılmama kararını veren teknik adamlarıma teşekkür ettim" ifadelerini kullandı.

"Temel atmama töreni" düzenleyeceğini dile getiren İmamoğlu, "Evet, yakında açıklayacağız, sizi de davet edeceğiz, belki de ülke literatürüne ilk defa girecek; ilk defa bu şehirde, bu ülkede ‘temel atmama töreni’ yapacağım. Kalemlerini tek tek anlatacağım size. Üzülüyorum. Tasarrufla, israfı engelleyerek, bu şehrin gerçek ihtiyaçlarını karşılayarak, çok güzel şeyler yapılacağını bu kente ispat edeceğiz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)