İmamoğlu'ndan bakana: O fotoğrafın altında ezilir

Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalelerini yargıya taşıyan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a, "Sayın bakan, bakanlık yap! Gelin bu işi düzeltin" çağrısı yaptı. Bakanın, İBB'nin elenerek ihalenin verildiği Hazerfen Danışmanlık Şirketi'nin sahibiyle ekimin ilk haftası görüştüğünün ortaya çıkmasına ilişkin soruya ise "Bu işe müdahale etmezse, o fotoğraf çok anlamlı olur. Altından kalkamaz. Altında ezilir" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye taşıdığı Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalesine ilişkin bugüne kadar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk'e konuşan bakanlık kaynakları ise ihalenin usulüne uygun olarak gerçekleştiğini öne sürdü. Kaynaklar ayrıca bakanlığın 'konuyla ilgili tartışmalar içerisinde yer almak istemediği için' resmi bir açıklamada bulunmayacağını belirttiler.

Bakanlığın tutumu bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da soruldu. "Yani bakan adına birileri mi konuşuyor? Bu şeye benziyor; karnından konuşan tiyatrocular vardır ağzı kapalı mır mır mır. O iş öyle olmaz" diyen İmamoğlu "Siz bakansanız, bu ülkenin karayolları size aitse, TCDD size aitse… Bu ülkenin bir kamu malını, bir kamu kurumuna verme yetkisi Cumhurbaşkanı tebliğinde. O kadar kolay ki. Bu milletin malını, yine millete vereceksin. Kim olduğu belli olmayan 3 bin TL maaşla geçinen bir adama, kimse artık bilemiyoruz, arkasında ne varsa, 15 yıllığına bu şehrin kültür-sanat ve etkinlikler adına ticari faaliyette bulunmayacağı bir alanı verdim, nasıl dersiniz. Bir kişinin vicdanına sığıyorsa, desin ki, ‘Bu benim vicdanıma sığdı'. Bu işin siyaseti olur mu? Ben tekrar bakana diyorum ki; ‘Sayın bakan, bakanlık yap! Gelin bu işi düzeltin'. Madem bugüne kadar konunun dışında kaldınız, içinde olduğunuzda nasıl oluyor anlayalım. Bunu yapın. Kayırmacılıkla, torpille, onun bunun yakını olmakla değil de hakkaniyetle iş yürüyor desin insanlarımız. Birinin oğlu, kızı, yeğeni mutlu olacak diye uğraşmayın. Gelin bu işi yol yakınken düzeltin. Üst mercilere taşımak istemiyorum. Sayın bakan size fırsat tanıyorum. Bakanlık yap" açıklamasında bulundu.

'EZİLSİN İSTEMİYORUM'

İmamoğlu, “Ortada Ulaştırma Bakanı’yla, ihaleyi alan kişinin çekilmiş fotoğrafı da var. Aynı zamanda cevapsız kalan soru işaretleri de var. Sizin aklınızdaki en büyük soru işareti ne? Artık adli süreç de başlayacak olur da hukuki süreç uzarsa ya da beklediğiniz gibi gitmezse nasıl bir yol izleyeceksiniz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: "En sonunda millet herkesin cezasını verir. Ama bugün için şunu söyleyebilirim: Bir fotoğraf çok anlam ifade etmeyebilir. Benle de sokakta, yolda herkes fotoğraf çekiliyor. Ama bu işe müdahale etmezse, o fotoğraf çok anlamlı olur. Müdahale ederse bir anlamı olmaz. Olabilir, insanı ziyaret etmiştir. Ama o fotoğraf, bu sürece müdahale etmediği zaman sayın Bakan için çok anlamlı olur. Altından kalkamaz. Altında ezilir. Ben de istemiyorum. Ezilsin istemiyorum. Şahsen tanıdığım birisidir. Ezilsin istemiyorum” yanıtını verdi.

İmamoğlu, “Daha üst mercilerden kastınız nedir” sorusunu da şu yanıtı verdi: "Biri olmazsa öbürü, o da olmazsa öbürü… Kademe kademe, hiyerarşi hiyerarşi gidiyoruz. Haddimizi biliriz. Nereden başlayacağımızı, nereye doğru gideceğimizi biliriz. Hukukla başladık, ama bir yandan da oy versin vermesin, halk beni belediye başkanı seçti. Günün sonunda ben, 16 milyon insanın belediye başkanıyım. Gittiğim köye, sokağa ‘Bana oy verdiniz mi’ diye soruyor muyum? Böyle bir şey olur mu? Ahlaksızlığın daniskası. Onun için, her ne kadar bazen yanlış cümleler etse de seçilmişler benim makamımı taşıyorlar. 16 milyonun sorumluluğunu taşıyorum. Kademe kademe yukarıya çıkarız. Orada da karşılık bulması, bu memleketin bir devlete sahip olduğunun hissini uyandırır. Bir parti devleti değil, millete ait bir devlet. Bu da topluma özgüven kazandır. Onun çabası içerisindeyim."

ÜRETİCİLERE DESTEK

Öte yandan İBB Başkanı İmamoğlu, Pendik’e bağlı Gökçebeyli Köyü’nde incelemelerde bulundu. Tarımsal üretim yapılan bölgede, köylü kadınlarla birlikte kameraların karşısına geçen İmamoğlu, "Mevcut durumu görmek istedim. Burada daha önemli bir adım atacağız. Üreticiyi destekleyeceğiz ve bu desteklemenin birinci aktörü İBB olacak” dedi. İmamoğlu, Göçbeyli kadınlara da, "Bir sene sonra bambaşka bir köye geleceğiz" sözünü verdi.

(HABER MERKEZİ)

Haydarpaşa ve Sirkeci ihaleleri davalık olduHaydarpaşa ve Sirkeci ihaleleri davalık oldu