Urmu'nun selamı Barış Pınarı'na değilmiş

Sosyal medyada 'Barış Pınarı Harekatına destek' mesajı ile paylaşılan İran'daki Urmu 90 takımı futbolcularının fotoğraflarının harekattan önce farklı maçlarda çekildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada yer alan bir paylaşımda İran liginde yer alan Urmu 90 takımı futbolcularının, oynadıkları futbol maçında Barış Pınarı Harekatı’na asker selamı vererek destek olduğu iddia edildi. Farklı Facebook hesaplarından da paylaşılan gönderi 4 binin üstünde etkileşim, 333 de paylaşım aldı.

Ancak Teyit.org'un haberine göre Urmu 90 takımının oynadıkları futbol maçında asker selamı vererek Barış Pınarı Harekatı’na destek verdiği iddiası doğru değil. İki fotoğraftan oluşturulan kolajdaki görüntüler eski tarihli. İran İkinci Futbol Ligi Azadegan’da yer alan Urmu 90 takımının diğer bir adı da Navad Urmia. 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekatı sonrasında Urmia takımının sadece bir maçı görünüyor. 11 Ekim tarihinde oynanan karşılaşmada Urmia, Malawan ile karşılaştı. Sonrasında ise 18 Ekim 2019 itibariyle başka bir karşılaşması görünmüyor. Navad’ın tek maç oynadığı göz önüne alındığında, fotoğrafın 11 Ekim 2019 tarihindeki maçta kaydedilmiş olması gerektiği ortaya çıkıyor.

GÖRÜNTÜLER ESKİ

Ancak görüntüler incelendiğinde iki fotoğrafın farklı tarihlerde kaydedildiği ortaya çıkıyor. İkinci fotoğrafta yer alan 12, 60 ve 10 numaralı futbolcular ilk görselde de yer alıyor. İkinci fotoğrafta kısa kollu forma giyen oyuncuların, ilk görselde uzun kollu forma giymesi fotoğrafla ilgili ilk dikkat çeken detaylardan. İkinci fotoğrafa 10 numaranın beyaz krampon, 60 numaranın mavi krampon giymesi, ilk fotoğrafta ise iki oyuncunun da kırmızı krampon giymesi görseldeki diğer detaylardan. Formaların üzerinde figürü bulunan kişinin ise Sardar Mehdi Bekri isimli bir kişi olduğu belirtiliyor.

Paylaşımda yer alan görseller tersine arama yöntemi ile incelendiğinde iki fotoğrafın da ayrı maçlarda ve farklı tarihlerde çekilmiş olduğu ortaya çıkıyor.

IRNA ajansının sitesinde yer alan Ocak 2019 tarihli bir haberde Urmia takımının kazandığı bir maç sonrasında, birinci fotoğraftaki pozu verdiği görülebiliyor. News Bazar sitesinde yer alan Ocak 2019 tarihli ve yine aynı maça ait olduğu belirtilen bir haberde de aynı fotoğrafı görmek mümkün.

İkinci fotoğraf ise futbol takımının 17 Ağustos 2019 tarihinde Shahrdari Tabriz ile oynadığı karşılaşmadan olduğu belirtilerek paylaşılmış. Ayrıca Isra isimli haber sitesinde ise 4 Ekim 2019 tarihinde bir arşiv fotoğrafı olarak kullanılmış.

Sonuç olarak, çeşitli Facebook sayfalarında yayımlanan ve asker selamı veren futbolcuları içeren görsel 2019’un farklı tarihlerinde, farklı haber sitelerinde de yer almış. (Kaynak)