Eski savcı Ferhat Sarıkaya'nın cezası onandı 

İstinaf mahkemesi, eski savcı Ferhat Sarıkaya'ya FETÖ davasında verilen 10 yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 19'uncu Ceza Dairesi, Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski savcı Ferhat Sarıkaya'nın istinafa yaptığı başvuruyu esastan reddederek, verilen cezanın yerinde olduğuna karar verdi.

İstinafa yapılan başvuru üzerine, dava dosyasının incelendiği belirtilen kararda, "Mahkemenin yargılama sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı arttırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak yerinde görülmüş olmakla istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Sarıkaya'nın tahliyeye yönelik talebini de reddeden mahkeme, "Sanığa yüklenen suçun niteliği, mevcut delil durumu, kaçma şüphesinin varlığı ve atılı suç bakımından tutuklama tedbirinin orantılı olacağı" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına hükmetti.

NE OLMUŞTU? 

Ferhat Sarıkaya’nın adı, 2005’te dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında “tarihi eser kaçakçılığı” ve “çete kurmak” suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle duyuldu. Soruşturma kapsamında tutuklanan üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı 13 Kasım 2005’te intihar ederken yargılama sonucu Aşkın’ın beraatine karar verildi.

Sarıkaya, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Ekim 2005’te iki kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Umut Kitabevi’nin bombalanması olayıyla ilgili de “Şemdinli iddianamesi”ni hazırladı. İddianamede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurmak” ile suçlandı.

2010 REFERANDUMU İLE MESLEĞE DÖNDÜ

HSYK, “Şemdinli iddianamesi”ni hazırlayan Sarıkaya’yı 20 Nisan 2006’da 1’e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti. Ancak anayasa değişikliğine ilişkin 2010’daki referandumla hakim ve savcılara mesleğe dönüş yolunun açılmasının ardından, yeniden şekillenen HSYK Genel Kurulu, Sarıkaya hakkındaki ihraç kararını kaldırdı. Sarıkaya, 2011’de mesleğe yeniden kabul edildi ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

'BÜYÜKANIT'IN İSMİNİ CEMAATÇİLERİN İSTEĞİYLE EKLEDİM'

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ soruşturmasında ifade veren Sarıkaya, “Şemdinli iddianamesi”ne Büyükanıt’ın adını, "cemaatçi hakim ve polis müdürünün isteğiyle" eklediğini söyledi.

Sarıkaya, ifadesinde “Meslekten ihracımdan sonra hakim İlhan Kaya, ‘Hocaefendi (Böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ve ailesine ölünceye kadar bakılacak, bu da size bir vasiyetimdir) dediğini’ söyledi. Anlattığına göre Fetullah Gülen cemaati benim bütün ihtiyaçlarımı giderecek, aileme bakacak ve benimle ilgilenecekti. Açığa alındığım dönem boyunca bütün maaşımı almış gibi mali hiçbir kaybım olmadan hayatıma devam ettim” dedi.

Bu ifadelerinin ardından Sarıkaya hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulunuldu, "meslekte kalmasının sakıncalı olacağı" belirtildi. Suç duyurularını ele alan HSYK tarafından hakkında soruşturma başlatılan Sarıkaya, HSYK 2'nci Dairesi tarafından 24 Ağustos 2016’da hakkındaki soruşturma tamamlanana kadar meslekten uzaklaştırıldı.

Sarıkaya daha sonra meslekten ihraç edilerek hakkında başlatılan adli soruşturma kapsamında tutuklandı.

Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar, 28 Mart 2019'da açıklandı. Mahkeme, Sarıkaya'ya "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. (ANKARA/AA)