Türkiyeli Ermeni ve sosyalist Garbis Altınoğlu vefat etti

Sosyalist yazar Garbis Altınoğlu, kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Eylül askeri darbesi döneminde cezaevinde kalan sosyalist hareketin önemli isimlerinden Garbis Altınoğlu, kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etti.

Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gören Garbis Altınoğlu, gençlik yıllarında İbrahim Kaypakkaya önderliğinde kurulan TKP-ML'de başladığı sosyalizm mücadelesini uzun yıllar sürdürdü. 12 Eylül askeri darbesinde tutuklanan Altınoğlu, işkenceye maruz kaldı.

'ÖLMEMEYİ NASIL BAŞARDIĞIMI BEN DE MERAK EDİYORUM'

NTV'den Burak Cop'un 1 Eylül 2010'da yayınlanan söyleşisinde Altınoğlu, "Pek çok devrimcinin gördüğü işkenceleri, bir parça fazlasıyla ben de gördüm; Ermeni kökenli bir komünist olmam nedeniyle bu konuda da ayrıcalıklıydım" demişti.

Sinop Cezaevi'nde 1987 ve 1988 arasında, 7 ay boyunca yeraltındaki bir hücrede tek başına tutulduğunu anlatan Altınoğlu, şunları söylemişti:

"Ölmemeyi nasıl başardığımı ben de merak ediyorum. Yakalandığım sırada (31 Aralık 1981) meydana gelen boğuşmada polisin elinde patlayan tabancadan çıkan mermi beni öldürebilirdi. Bunu 'sadece' sağ gözümü yitirmek suretiyle atlattım. 2 Şubat 1984’de sevk edildiğimiz Antep E-Tipi Cezaevi girişinde tek tip elbise giymediğim için vahşice dövüldüm. Ardından ağır bir rahatsızlık geçirdim ve uzun süre bir şey yiyemedim. 2 Mart’ta helikopterle Çukurova Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmasaydım, belki de ölebilirdim."

Garbis Altınoğlu, "Ortadoğu/Seçme Yazılar" (Belge Yayınları) ve "Hikmet Kıvılcımlı’nın Saptamaları Işığında Osmanlı ve Türkiye Tarihine Bakışlar" (Peri Yayınları) kitaplarını yazmıştı. (HABER MERKEZİ)