Türkiye'den AB'ye tepki: İşbirliğimizi gözden geçireceğiz

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki askeri harekat ve Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini kınayan AB'ye yanıt verdi. Kararın eleştirildiği açıklamada, "Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle, AB ile bazı alanlardaki işbirliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz" ifadelerini kullanıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin Suriye'de devam eden askeri harekatı ve Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama çalışmalarını kınamasına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "AB Dış İlişkiler Konseyi’nin (DİK) bugün Lüksemburg’da yapılan toplantısında, 'Kuzeydoğu Suriye' ve 'Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin Yürütmekte Olduğu Faaliyetler' başlıkları altında kabul ettiği kararları ve ülkemize yönelik yaptığı çağrıları tümüyle reddediyor ve kınıyoruz" denildi.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı'nın Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51'inci maddesine uygun olduğu belirtilen açıklamada, "AB’nin terör unsurlarını koruyucu bir yaklaşım sergilemesi kabul edilemez. AB Konseyi’nin bu konudaki kararında, bazı AB üyelerinin de destek verdiği PYD/YPG terörizminin, son iki günde ülkemizde aralarında bir bebeğin de bulunduğu 18 masum sivili katletmesine sessiz kalmasının da bu çarpık yaklaşımın bir tezahürü olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verildi.

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye kınamaAvrupa Birliği'nden Türkiye'ye kınama

'AB'Yİ ÖZELEŞTİRİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ'

AB'ye özeleştiri çağrısı yapılan açıklama şöyle devam etti:

"Türkiye’nin defaatle dile getirdiği üzere, DEAŞ terörüyle mücadele kisvesi altında bir diğer terör örgütünün ayrılıkçı gündemine hizmet eden AB’yi ve bu örgüte destek veren AB üyesi ülkeleri, bugünkü sonuca ulaşılmasındaki sorumlulukları bağlamında özeleştiri yapmaya ve izana davet ediyoruz. Bu politika ve uygulamalarıyla AB’nin DEAŞ’a karşı mücadele konusunda ülkemize ders verme hakkı bulunmadığının altını çiziyoruz."

'AB'NİN ENGELLEYİCİ TEDBİRLERİNE MİSLİYLE MUKABELE EDECEĞİZ'

AB'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını "yasadışı" nitelendirmesinin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Hidrokarbon faaliyetlerimizi KKTC’yle birlikte kararlılıkla sürdüreceğimizi ve AB’nin bu konuda engelleyici tedbirlere başvurması halinde misliyle mukabele edeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu hukuksuz ve yanlı tutumu nedeniyle, AB ile bazı alanlardaki işbirliğimizi ciddi bir şekilde gözden geçireceğiz" denildi. (HABER MERKEZİ)