Ankara'da Filistin Caddesi yerinde duruyor

Ankara'daki Filistin Caddesi'nin adının Macaristan Caddesi olarak değiştirildiği iddialarının yanlış olduğu ortaya çıktı. Yanlış bilgi, Filistin’in Barış Pınarı Harekatı’nı kınadığı iddialarıyla birlikte sosyal medyada sıkça paylaşılmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filistin’in Barış Pınarı Harekatı’nı kınadığı iddialarıyla birlikte sosyal medyada, Ankara’da bulunan Filistin Caddesi’nin adının, Macaristan Caddesi olarak değiştirildiği iddia edildi. Twitter'da paylaşılan ve bin 300 retweet, 7 bin 900 de beğeni alan iddia, @ankarageddo adlı parodi hesaptan da paylaşıldı ve 2 bin 700 retweet, 26 bin 100 beğeni topladı. İddianın yanlış olduğu ve Filistin Caddesi'nin adının değişmediği ortaya çıktı.

ANKARA BB: DEĞİŞİKLİK YOK

Teyit.org, Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Birimi ile yaptığı görüşmede, böyle bir değişiklik yapılmadığını ortaya çıkardı. Birim, bu kararın alınması için Belediye Meclisi kararının gerektiğini, Ekim ayı Belediye Meclisi toplantısında da bu konunun gündeme gelmediği söyledi.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesi’nin g bendine göre, cadde ve sokak adlarının değiştirilmesi belediyelerin yetkisinde. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun çeşitli maddelerinde de ad değişikliğinin çerçevesi tanımlanıyor. Kanunun Belediye Meclisi yetkilerini tanımlayan 18. maddesinin n bendinde, cadde adlarının değiştirilmesi için Belediye Meclisi kararı gerekliliği vurgulanıyor. Aynı kanunun 81’nci maddesinde ise cadde adının değiştirilmesi için meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı arandığı belirtiliyor.

GEÇMİŞTE ÖRNEKLERİ VAR

Zeytin Dalı Harekatı sırasında Türkiye – ABD gerginliğinin yükselmesinin ardından ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu Nevzat Tandoğan Caddesi’nin ismi Zeytin Dalı Caddesi olarak değiştirilmişti. Karar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında alınarak yürürlüğe girmişti. İstanbul’da da bazı caddelerin adı yine 2017 yılında Belediye Meclisi toplantısında değiştirilmişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde ise Ekim ayı Belediye Meclisi Toplantısı’na ilişkin açıklamada, gündem maddelerinde Filistin Caddesi ile ilgili bir başlık yer almıyor. Konu toplantıda gündeme de getirilmemiş.

Teyit.org'un Filistin Caddesi’nin çeşitli noktalarında yaptığı incelemelerde de caddenin isminin 14 Ekim 2019 itibariyle değişmediği öğrenildi.