İzmir'de 'Siz Uyurken' sergisi

Gece çalışan 55 emekçi fotoğraflandı. 'Siz Uyurken' sergisi bir ay süreyle İzmir'de açık kalacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - "Siz Uyurken" isimli foto-öyküler sergisi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı. İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği fotoğrafçılarının tramvay sürücüsünden, kanal işçisine, aşevi çalışanından, veterinere, süpürge aracı şoföründen, itfaiye erine kadar gece çalışan 55 emekçiyi işyerinde, evinde ve ailesiyle vakit geçirirken fotoğraflayıp öyküleştirdiği sergi ve kitabı İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD)’un iş birliği ile hazırlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin farklı birimlerinde gece çalışan 55 emekçinin fotoğraflarının ve hayat hikayesinin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü. Bir ay süreyle açık kalacak serginin koordinatörlüğünü İFOD fotoğraf sanatçıları Adil Alpkoçak, Nejat Gündüç ve Veyis Polat yaptı. Bu projenin ana fikri, kenti daha yaşanabilir hale getirmek için her gece “siz uyurken” çalışan ve çalışmak zorunda olanların kendi dünyalarını aralayarak İzmirlilerle buluşturmak ve bir farkındalık yaratmak.

Projenin fikir aşamasından, sergi ve kitap ile hayat bulmasına kadar geçen bir yıllık sürede 13 fotoğrafçı çalıştı. Proje sırasında binlerce fotoğraf çekilerek, video kayıtları yapıldı. Ardından, alınan kayıtlardan 55 kişinin hikayesi seçilerek foto-öykü formatında kitaba dahil edildi. Toplam 312 adet fotoğrafın kullanıldığı kitaptan seçilen 20 foto-öykü ise, sergiye dahil edilerek, ziyaretçilere sunuldu. Hem kitapta hem de sergide, kahramanların kısa hayat hikayeleri, yaptıkları işlerin ayrıntıları ve gece çalışması hakkında görüşleri ile hayata dair sözleri, sadece ifade anlatımlarındaki küçük düzenlemeler dışında, kendi anlatımlarına aslına sadık kalınarak aktarıldı.

Fotoğrafçılar; Adil Alpkoçak, Ahmet Kılıç, Ayhan Turan Menekay, Ayşe Aytün Aytar, Celal Erdem, Kamile Kurt, Nurten Gül, Levent Aydınoğlu, Nejat Gündüç, Nihal Ağruslu, Özlem Sülo, Şenol Sert, Ufuk Karhan, Veyis Polat (DUVAR)

Etiketler İzmir fotoğraf gece