Barış Pınarı Harekatı'nda son gelişmeler: 4 ilçede okullar tatil edildi

Harekatın dördüncü gününde Suruç'ta dün yaralanan İsmail Taşkın hayatını kaybetti... Ceylanpınar ve Akçakale'ye bugün de havan mermileri düştü... Milli Savunma Bakanlığı Rasulayn'da kontrol sağladığını açıkladı... Bölgedeki IŞİD üyelerinin tutulduğu kamplarla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, kamplardaki kişilerin gözetiminin Türkiye'ye ait olacağını söyledi... Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin tamamında, Suruç ve Birecik ilçelerinde de sınıra yakın okullarda eğitime 3 gün ara verildi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TSK ve ÖSO’nun Fırat’ın doğusuna gerçekleştirdiği operasyon 4. gününde devam ediyor. Resulayn (Serekaniye) ve Tel Abyad'a top atışları bugün de sürerken ilçelerin çevresinde SDG ve ÖSO militanları arasında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor. Sınırın Türkiye tarafındaki ilçelere düşen roket ve havan mermileri nedeniyle yaşanan ölümlere ise bugün bir yenisi daha eklendi. Dün Suruç'a düşen havan nedeniyle yaralanan İsmail Taşkın bugün hayatını kaybetti. Suruç’ta havan mermisinin patlaması nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı. Şu ana kadar sınırın Türkiye tarafında hayatını kaybeden sivil sayısı 18'e yükseldi. Operasyonlar kapsamında hayatını kaybeden asker sayısı ise 4.

TEL ABYAD VE RESULAYN'DA 100 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın yoğunlaştığı Resulayn ve Tel Abyad'da 100 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

 CEYLANPINAR VE AKÇAKALE'YE HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Kontrolün TSK ve ÖSO’ya geçtiği iddiasının ardından bölgeden Ceylanpınar’a 3 havan mermisi atıldı. Mermiler Ceylanpınar Devlet Hastanesi bahçesi ile jandarma karakolu yakınlarına düştü. Saldırıda yaralanan olmadı. Urfa’nın Akçakale ilçesine de bu sabah yine havan mermisi düştü. Gazetecilerin kaldığı bir otelin yakınlarına düşen iki havan mermisi patlamadı. Daha sonra atılan 3 havan mermisinin de ikisi patlamazken, patlayan biri ise yaralanmaya neden olmadı.

BAKAN AKAR VE KOMUTA KADEMESİ URFA’DA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, komuta kademesi ile birlikte operasyonun komuta merkezi olan Urfa 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'na geldi. Burada harekat ile ilgili brifing alan Akar'a harekata dair son bilgiler verildi.

'TSK, ABD KONVOYUNU VURDU' İDDİASI

Newsweek dergisi ise TSK’ye bağlı birliklerin Kobani’deki Meştenur Tepesi’nde ABD Özel Kuvvetleri’ne ait bir askeri birliği yanlışlıkla vurduğunu iddia etti. Dergi bir Iraklı Kürt istihbarat yetkilisi ile bir üst düzey Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberinde, TSK’nin Meştenur Tepesi’ne topçu ateşi açtığını kaydetti.

ABD Donanma Komutanı Brook DeWalt ise dün akşam saat 21:00 sıralarında Kobani yakınlarında ABD güçlerinin bulunduğu bölgenin bombalandığını söyledi. DeWalt, bombardımanın Türkiye’nin kontrolü altındaki bölgeden yapıldığını belirtti. DeWalt, “Bombardıman güvenlik mekanizması bölgesi yakınlarında gerçekleşti ve Türkiye Amerikan güçlerinin bu bölgede bulunduğunu biliyor” dedi. Bombardımanda herhangi bir can kaybının yaşanmadığını dile getiren Pentagon yetkilisi, “ABD güçleri Kobani’den çekilmedi” bilgisini paylaştı. Milli Savunma Bakanlığı, ABD’nin gözlem noktasına herhangi bir atışın yapılmadığını belirterek, “Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.

KAMIŞLI'DA ABD BİRLİKLERİ YENİDEN DEVRİYEYE ÇIKTI

Öte yandan ABD ordusu, operasyonun başlamasından bu yana ilk kez Kamışlı'daki Suriye-Türkiye sınır hattında devriye yaptı. ABD ordusu, operasyonun başlamasıyla askerlerini sınırdan güneye çekmişti.

MSB: RASULAYN'DA KONTROL SAĞLANDI

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında yürütülen operasyonlar sonucunda Rasulayn'da 'meskun mahalin kontrol altına alındığını' açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında devam eden başarılı operasyonlar neticesinde Fırat'ın doğusundaki Rasulayn meskun mahali kontrol altına alındı" denildi.

Harekat kapsamında TSK’nin desteğiyle ilerleyen ÖSO’cuların Menbiç ve Kamışlı’yı birbirine bağlayan M4 karayoluna da ulaştığı ileri sürüldü. Halep-Haseke yolu olarak da bilinen M4, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Milli Savunma Bakanlığı’nın operasyonun bilançosuna ilişkin yaptığı açıklamada 459 SDG’linin hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Ancak bu bilgiyi doğrulayan başka bir kaynak bulunmuyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise Türkiye’nin operasyon süresince yalnızca 2 köyü kontrol altına aldığını söyledi.

AKSOY: KAMPLARDAKİ DEAŞ UNSURLARI VE AİLELERİNİN SORUMLULUĞUNU ÜSTLENECEĞİZ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Barış Pınarı Harekatı'nın yapıldığı bölgede kalan kamplardaki IŞİD üyeleri ve ailelerinin akıbetiyle ilgili soruya yanıt verdi.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Aksoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı son telefon görüşmesinde, kurulacak güvenli bölgede kalan kampların sorumluluğunu Türkiye'de olacağına karar verildiğini belirtti.

Aksoy, "Barış Pınarı Harekatıyla terörden arındırılacak alanlardaki alıkoyma merkezlerinde bulunan DEAŞ unsurlarının ve yine harekat alanındaki kamplarda bulunan ailelerinin gözetimini üstleneceğiz. Ülkemizce gözetim altına alınacak DEAŞ mensupları ve ailelerinin, bu aşamada, Suriye içinde terörden arındırılmış bölgelerde tutulması yönünde çalışmalar yapılacaktır" dedi.

"DEAŞ’la ilintili yabancı terörist savaşçıların suça karışmamış eş ve çocuklarının rehabilitasyonu konusunda vatandaşı oldukları ülkeler ve uluslararası örgütlerle birlikte çalışmaya hazırız" diyen Aksoy, şöyle devam etti:

"Öte yandan, kalıcı çözümün Suriye’de tutulan yabancı terörist savaşçılar ve ailelerinin, vatandaşlığını taşıdıkları menşe ülkelerce geri alınması, yargılanması ve rehabilitasyonundan geçtiği bilinmelidir. Bu doğrultuda uluslararası toplumun ortak çabalarını önemsiyoruz. Türkiye, uluslararası toplumun bu amaçla sarf edeceği gayretlere her türlü katkıyı vermeye devam edecektir."

Çavuşoğlu: Güvenli bölgenin altına inmeyi planlamıyoruzÇavuşoğlu: Güvenli bölgenin altına inmeyi planlamıyoruz

ŞANLIURFA'NIN İKİ İLÇESİNİN TAMAMINDA OKULLAR 3 GÜN TATİL EDİLDİ

Şanlıurfa Valiliği, Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin tamamında, Suruç ve Birecik ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerindeki okullarda 14 Ekim Pazartesi, 15 Ekim Salı ve 16 Ekim Çarşamba günü eğitime ara verildiğini duyurdu. Aynı ilçelerde daha önce de eğitime 2 gün ara verilmişti.

Suruç'ta eğitime ara verilen okullar şöyle: Mürşitpınar İlk/Ortaokulu, Çaykara İlk/Ortaokulu, Küçük Kendirciler İlkokulu, Eğrice İlk/Ortaokulu, Çengelli İlk/Ortaokulu, Aşağı Oylum İlkokulu, Dolaş İlk/Ortaokulu, Dikmetaş İlkokulu, Fıstıklı İlkokulu, Kesmecik İlkokulu, Şakir Şimşek İlk/Ortaokulu, Tavşan İlkokulu, Yolaklı İlkokulu ve Binatlı İlkokulu.

Birecik ilçesinde ise Çiçekalan İlkokulu, Duyduk İlk/Ortaokulu, Konak İlkokulu, Sakaltutan İlkokulu, Yukarı İncirli İlkokulu, Düzlüce İlkokulu, Aşağı Karkutlu İlkokulu, Göktepe İlkokulu, Bilekli İlk/Ortaokulu, Güvenir İlkokulu, Eşmeler İlkokulu ve Akarçay İlkokulu'nda 3 gün eğitim yapılmayacak.

GÖZLEMEVİ: 74 SDG'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan Suriye'deki İnsan Hakları Gözlemevi, bugün yaptığı açıklamada, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından bu yana ölen SDG'lilerin sayısının 74'e yükseldiğini açıkladı. SDG'lilerin çoğunun Tel Abyad bölgesinde öldürüldüğü de belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin kurucusu ve yöneticisi Rami Abdurrahman, daha önce yaptığı açıklamada ölen SDG'lilerin sayısını 49 olarak açıklamıştı. Abdurrahman ayrıca, harekatta sivil ölümlerin 20'ye yükseldiğini söyleyerek, bunların çoğunun da Tel Abyad'da gerçekleştiğini söyledi.

Rudaw'ın Kürt Kızılayı'na dayandırdığı bilgilere göre ise Cizre Bölgesi’nde TSK tarafından havadan ve karadan gerçekleştirilen bombardımanlar sonucu 3 gün içerisinde 2’si kadın ve 1’i çocuk toplam 14 sivilin hayatını kaybettiği iddia edildi. Kürt Kızılayı, bombardımanlarda ayrıca 46 sivilin yaralandığını ifade etti. (HABER MERKEZİ/DIŞ HABERLER)