Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü sona erdi

İzmir'den Kaz Dağları'na yapılan "Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü" basın açıklamasıyla sona erdi. Yürüyüşe katılanlar ardına ortak açıklamayı yapan İbrahim Akın, "Bergama’dan, Efemçukuru’na aynı kaderi paylaşan yerlerden geldik, Türkiye’nin hemen her yerinde talan sürüyor. Bugün Kaz Dağları ekolojik talana karşı verilen mücadelenin sembolü oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Efemçukuru mahallesinden Kaz Dağları'na yapılan "Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü"ne katılanlar bugün Çanakkale’ye ulaştı. Yürüyüşün son gününde "Maden Yürüyüşü" yapıldı. Şarkılar, sloganlarla madene yürüyen eylemciler, maden önünde protestolarını gerçekleştirdikten sonra kampa döndü.

Kampta yaşayan "Onur ve Georgia"nın sembolik nikahları da kampta kıyıldı. Onur ve Georgia orman bitkilerinden yapılmış gelinlik ve damatlıklarını giydiler.

'KAZ DAĞLARI EKOLOJİK TAHRİBATIN SEMBOLÜ OLDU'

Kaz Dağları'ndaki madenci şirketin arama arama ruhsatının yenilenmemesi için 12 Ekim'de yapılması planlanan mitingin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı nedeniyle iptal edilmesi üzerine Kaz Dağları'nda nöbette bulunan çevre savunucuları miting yerine basın açıklaması yapma kararı almıştı. Bugün Türkiye’nin farklı illerinden gelen ekoloji ve çevre aktivistleri Çanakkale'nin İskele Meydanı’nında açıklama yaptı.

.

Efemçukuru Kaz Dağları Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü, Kaz Dağları Sanatçı Dayanışması, Kaz Dağları İstanbul Dayanışması, Ekoloji Birliği, Altınoluk Çevre Platformu, Edremit Çevre Platformu, Yalova Kaz Dağları Dayanışması ve daha birçok ekoloji grubu ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyesi Fikret Sarıbıyık da basın açıklamasına katılanlar arasındaydı.

Efemçukuru'ndan Kaz Dağları'na Su, Vicdan ve Yaşam Yürüyüşü adına konuşan İbrahim Akın, "Mesele sadece Kaz Dağları meselesi değil. Bergama’dan, Efemçukuru’na aynı kaderi paylaşan yerlerden geldik, Türkiye’nin hemen her yerinde talan sürüyor. Bergama mücadelesini unutmamamız gerekiyor. Bugün Kaz Dağları ekolojik talana karşı verilen mücadelenin sembolü oldu" dedi.

"Kaz Dağları'ndaki şirketin, 10 yıllık anlaşmasının yenilenmesini önlemek için yapılacak olan mitingin iptal edilmesi bu açıdan önemli bir eksiklik oldu" diyen Akın, şunları söyledi:

"Düzenlenecek mitingle bütün ülkeye ve dünyaya bu sesi duyurmak gibi bir amacımız vardı. Ama bir takım insanlar tarafından engellendi. Bizlerin savaşlara karşı insanlık için, doğa için barışı her yerde savunmamız gerekiyor. Bu nedenle mitingin yapılmaması konusunda verilmiş olan kararı kabul etmiyoruz." (DUVAR)