TİHV ve İHD’den açıklama: Aslolan yaşamdır, savaş öldürür

Ortak açıklama yapan İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Suriye'de başlatılan askeri harekatın durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Aslolan yaşamdır, savaş öldürür, savaşa karşıyız” denildi.

Türkiye'nin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili yapılan yazılı açıklamada, TBMM'nin sınır dışı harekatlara izin veren tezkereyi bir yıl daha uzatması ‘hazin’ olarak nitelendirilerek "Kendisine bağlandığımız insan hakları etiği ve ilkeleri kayıtsız şartsız savaşa karşı durmamızı gerektiriyor" ifadeleri kullanıldı.

“Aslolan Yaşamdır, Savaş Öldürür” başlıklı açıklamadan satır başları şöyle:

DÜNYA İNSANLIK DEĞERLERİ KRİZİ İÇİNDE: Bugün gerek Türkiye gerekse tüm dünya ağır bir insanlık değerleri krizi içinde. Çünkü ekonomik, kültürel, dinsel, etnik vb. her türden “savaş” gerekçesiyle küresel çapta olağanüstü hal rejimi yaşanıyor. İster yapısal ister fiziki olsun şiddet hayatın tek gerçeği olarak tüm toplumlara dayatılmış durumda. Bu nedenle de insan haklarına ve demokrasiye dayalı barış içinde ortak yaşam ideali büyük bir tehdit altında. Buna karşın Birleşmiş Milletler (BM) ise insan hakları değerlerini korumakta acz içinde ve barışı korumaktan uzaklaşmış durumda. Çok uzağa bakmamıza gerek yok, kapı komşumuz Suriye’de yaşananlar bunun en somut örneği.

SURİYE SAVAŞINA MÜDAHİL OLUNMASINA KARŞI ÇIKTIK: Biz evrensel ilke ve normları rehber edinmiş, bağımsızlığını ve tarafsızlığını her şeyin üstünde tutan insan hakları savunucusu kurumlar olarak en başından beri siyasal ihtiraslar, hayaller ve fırsatçılıklar ile Suriye Savaşına müdahil olunmasına ısrarla karşı çıktık. Bunu maceracılık olarak nitelendirdik. Çünkü takipçisi olduğumuz değerler bize asli olanın yaşam olduğunu söylemektedir. Yaşam yoksa haklardan da söz edemeyiz. Savaş ve şiddet ise yaşamın baş düşmanıdır.

SAVAŞIN KAZANANI YOKTUR: Tarihsel olarak da biliyoruz ki dünyanın her yerinde hukuktan ve demokratik değerlerden uzaklaşan iktidarlar için en kolay rıza üretme yolu hep savaş çıkartmak olmuştur. Ancak her zaman iktidarlar şu basit kuralı görmezden gelmişlerdir: Savaşın kazananı yoktur… Daha da hazin olan ise parlamentonun da bu kuralı hatırlayamayıp sınır dışı operasyonlara izin veren tezkereyi bir yıl daha uzatmasıdır.

İNSAN HAKLARI İLKELERİ SAVAŞA KARŞI DURMAMIZI GEREKTİRİYOR: Sonuç olarak, kendisine bağlandığımız insan hakları etiği ve ilkeleri kayıtsız şartsız savaşa karşı durmamızı gerektiriyor. Çünkü biliyoruz ki, savaşta atılacak her kurşunla ölen aslında insanlıktır. Başlatılan askeri müdahale daha fazla can kayıpları yaşanmadan derhal durdurulmalı, savaşsız, çatışmasız çözüm yolları denenmelidir.