AK Partili Turan: Somalı işçilerin tazminatı için çalışma başlatıldı

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, alacakları için eylem yapan Somalı işçilerle ilgili, “Kıdem ve ihbar tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmelerince karşılanması çalışması başlatıldı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağında çalışan ve faciadan sonra işten çıkarılan yaklaşık 3 bin 500 işçi 5 yıldır kıdem tazminatlarını alamadıkları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. İşçilerin Manisa’dan çıkışına izin verilmeyince oluşturulan heyet Ankara’ya gelerek görüşmeler yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis Genel Kurulu’nda gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Ankara’ya gelen Soma maden işçileri ile görüştüklerini, daha sonra işçilerin Enerji Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı'yla bir araya geldiğini anlatan Turan şunları söyledi:

“O görüşme çok olumlu geçti. Bazı engel mahkeme kararları olmakla beraber, karşılıklı mutabakatla tekrar bir araya gelinmesi kararı alındı; kıdem ve ihbar tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmelerince karşılanması çalışması başlatıldı. Dolayısıyla haftaya tekrar bir araya gelinecek.”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türkiye Kömür İşletmelerinin kıdem tazminatlarının otuz altı ay vadede ödenmesiyle ilgili kararının hiçbir mağduriyeti gidermeyeceğini söyledi. Daha önce benzer bir girişim sonucu Cumhurbaşkanının emriyle sadece üç taksit ödenip kesildiğini hatırlatan Türkkan, “Eylem yapıltıkça "Dur sesleri çıkmasın, üç taksit ödeyelim, sonra yine unutalım." derseniz, bu insanların günahını alırsınız. Bu konudaki başlamış olduğunuz bu meseleyi dikkatlice takip edip otuz altı aya da bölmeden, insanların haklarını, hukuklarını teslim ederek bitirirseniz doğru işi olmuş olur, öbür türlü bu işçilerin sadece gazını almış olursunuz. Bu da çok uygun bir şey olmaz” dedi.

AK Partili Turan, Sayıştay’ın mahkeme kararı olmadan ödeme yapılmasına ilişkin bir engeli var, bununla ilgili bir çalışma süreci var. Devlet borçlu değil, şirket borçlu. Üzerine alıyor. Nasıl alacak? Düzenleme gerekir” dedi. (DUVAR)