Harekata karşı mesajlar: Bu yol yanlış

CHP, MHP ve İYİ Parti Suriye'deki askeri harekatı destekleyen açıklamalar yaparken farklı siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları harekatı eleştiren açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Siyasi parti, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarından, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı eleştiren açıklamalar geldi.

Twitter hesabından açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, harekatı "çıkmaz bir yol" olarak nitelendirdi.

Gürkan, paylaşımında "Adına ne derseniz deyin durum savaş halidir ve Tr bugün çıkmaz bir yola girmiştir. Bu yol siyasi, iktisadi, bölge politikaları, her yönden yanlış bir yoldur, yeni felaketleri getirecektir, Tr adına IŞİD kırması çetelerin savaşıyor olması ise korkunçtur. #10Ekim barış demeye devam" ifadelerine yer verdi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş da, "Kürt halkı bu bölgede emperyalist güçlerin ve bölge devletlerinin güç, iktidar, pazar kavgasında ezilen, hak ve statü meselesi çözülmeyen bir halktır. Bu sorunu görmezden gelen, bu sorunu bastıran, soruna adil bir çözüm bulmayan hiç bir politikanın karşılığı olmayacaktır" şeklinde açıklama yaptı.

TKP: ASIL TEHDİT NATO, ABD VE EMPERYALİSTLER

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından hükümetin izlediği dış politika eleştirildi.

Açıklamada, "Bugün AKP'nin, egemenliğini hiçe saydığı bu ülkede Türkiye'nin güvenliği gerekçesi ile giriştiği bu harekât kabul edilemez. Üstelik bunun yerlerinden olmuş Suriyelilerin yurtlarına geri döndürülmesi iddiası ile açıklanıyor olması büyük bir riyakarlıktır. Yurdumuzun güvenliğini asıl tehdit eden NATO'su, ABD'si ile emperyalist güçler ve onlarla işbirliğinde ısrar edenlerdir" denildi.

KESK: BARIŞI SAVUNACAĞIZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Savaşa Karşı Barışı Savunacağız" başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, şu ifadelere yer aldı:

"Savaşı zenginler çıkarıyor, bedelini yoksullar ödüyor! Hiçbir zaman unutulmasın ki, bu ülkedeki darbelerin savaşların ve ekonomik krizlerin bedelini halkımız ödememektedir. Bu nedenle barışın iyileştirici gücüne hepimizin ihtiyacı olduğunu belirtiyor, dünyada, Ortadoğu'da, Suriye'de ve ülkemizde barış, demokrasi ve adalet için mücadeleyi duraksamadan sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyor, tüm emperyalist güçlerin Ortadoğu'dan elini çekmesi ve halkların geleceğine karar vermesini savunuyoruz. Bizler komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz, bu coğrafyadaki kan pınarlarının sorumlusu olmak istemiyoruz."

İHD: SAVAŞA KARŞIYIZ

İnsan Hakları Derneği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise "Türkiye’nin, kuzey ve kuzey doğu Suriye’ye yönelik askeri müdahalesi ile ilgili: Savaş öldürür, aslolan yaşamdır, Savaşa karşıyız, barışı savunuyoruz. #SavasaHayır" denildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Alman yazar Bertolt Brecht'te atıf yaparak "Brecht’e kulak vermeli: 'Savaş istiyoruz!  En önce vuruldu Bunu yazan.' #SavaşaHayır" paylaşımını yaptı.

YİĞİTER: CHP'DEN İSTİFA ETTİM

KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, harekata destek veren CHP'den istifa ettiğini açıkladı. Yiğiter, "2016 Sonbaharı'ndan beri, OHAL süreci içerisinde ve Saray Rejimi'nin inşası sürecinde, bir sosyalist olarak üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi'nden savaş tezkeresine verdiği destek dolayısıyla istifa etmiş bulunmaktayım" dedi.

TANRIKULU: SAVAŞ YERİNE DİYALOG VE DİPLOMASİ OLMALI

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da harekatı eleştirdi. Tanrıkulu, "Yüzyıllardır düşmanlaşmamış halklar olarak birarada yaşayabildiğimizi bir daha göstermek için umarım bana göre yanlış olan bu karardan geri dönülür. #Suriye’de Savaş ve şiddet politikası yerine diyalog ve diplomasi olmalıydı. Ne #Trump’ın ne de başkasının ipiyle kuyuya inilir" ifadelerini kullandı.

Eski Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker, 2014'te peşmergelerin Kobani'ye (Ayn el Arab) geçişine izin verildiğini hatırlatarak "Yanıt aradığım sorular: 5 yıl önce bu günlerde, IŞİD kuşatması altındaki Kobani’yi kurtarsınlar diye, şimdi dağıtmaya çalıştığımız YPG’ye yardım için silahlı Peşmergenin sınırlarımızdan silahlı geçişine izni verdik mi, vermedik mi?" dedi.

Şarkıcı Aylin Aslım "Mermili roketli Barış Pınarı. Bence Sevgi Seli daha iyi olurmuş ama tabii biz daha mı iyi bileceğiz?" paylaşımını yaparken Prof. Dr. Hüseyin Hatemi "Trump’ın oyunlarına gelmeyelim:kürdlerle aramızda doğal düşmanlık olduğu nereden çıktı?" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)