Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harekat başladı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki harekatı resmen başladı. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki harekatının başladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi. Erdoğan, Beştepe'de kabul ettiği TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u da harekatla ilgili bilgilendirdi.

Erdoğan'ın açıklamasından kısa süre önce, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında SDG kontrolünde bulunan Ras’ul Ayn’dan (Serekaniye) patlama sesleri gelmişti.

MSB: HER TÜRLÜ HASSASİYETİ GÖSTERİYORUZ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise harekatın saat 16.00’da başladığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin bilgilendirildi. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

'BM Güvenlik Konseyi harekatı görüşecek''BM Güvenlik Konseyi harekatı görüşecek'

BÜYÜKELÇİLER, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

Harekatın başlamasının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve harekatla ilgili bilgi verildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cezayir'de yaptığı açıklamada, Suriye'nin İstanbul Başkonsolosu ve İran Büyükleçisi'nin de bilgilendirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Ortada bir rejim var. Şu anda ilişkilerimiz olur olmaz o ayrı bir şey. İstanbul'da başkonsolosluğu var. Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi Barış Pınarı Harekatımızı da bir notayla rejimin İstanbul'daki başkonsolosluğuna bildirdik" dedi.

Çavuşoğlu: Harekatla ilgili mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdıkÇavuşoğlu: Harekatla ilgili mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdık

Bombardımanın ardından Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi. (Fotoğraf: Kerem Kocalar/Anadolu Ajansı)

'TOP ATIŞIYLA DESTEKLENECEK'

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, harekatın hava saldırılarıyla başladığını, top atışlarıyla destekleneceğini söyledi. Kaynak, 'YPG üslerine ve silah depolarına obüs atışlarının başladığını' belirtti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, harekat Şanlurfa'nın Ceylanpınar ilçesine sınır olan Ras’ul Ayn’dan (Serekaniye) başladı ve bombardımanın ardından dumanlar yükseldiği görüldü. Ceylanpınar Belediyesi de ilçede yaşayanları evlerine girmeleri yönünde uyardı.

Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad'a da obüs toplarıyla atış yapıldı.

Harekatın başlamasının ardından Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak'ın sınırdaki ilçelerinde telefon şebekeleri ve internette kesintiler yaşanıyor.

AB'den Türkiye'ye: Harekatı durdurun, ödeme yapmayacağızAB'den Türkiye'ye: Harekatı durdurun, ödeme yapmayacağız

Tel Abyad'a top atışları yapıldı. (Fotoğraf: Eşber Ayaydın/Anadolu Ajansı)

Reuters ajansına bilgi veren SDG kaynaklarıysa 'Türk uçaklarının sivil bölgelere hava saldırıları düzenlediğini ve halk arasında büyük panik yaşandığını' söyledi. SDG'den yapılan açıklamada, 'Türk jetlerinin Tel Abyad, Rasulayn, Kamışlı ve sınırdan 50 kilometre uzaklıktaki Ayn İsa bölgelerinde askeri mevzileri ve sivilleri bombaladığı' belirtildi.

ÖSO: YPG'ye merhamet göstermeyeceğizÖSO: YPG'ye merhamet göstermeyeceğiz

Anadolu Ajansı ve Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın haberlerinde SDG üyelerinin, Ras'ul Ayn'da da lastik yaktıkları belirtti. SANA, SDG'lilerin Haseke'de bazı petrol kuyularını ateşe verdiğini iddia etti.

ABD'Lİ SENATÖR: ERDOĞAN'A AĞIR BEDEL ÖDETECEĞİZ

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen senatörlerinden ve Başkan Donald Trump'ın en yakın müttefiklerinden biri olan Lindsey Graham, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'na karşı Twitter'dan açıklama yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'a 'güvenli bölge kavramına dönmek için hâlâ vakit varken rota değiştirme' çağrısı yaparak, "Trump yönetimi tarafından utanç verici bir biçimde terk edilen Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu adım, IŞİD'in yeniden canlanmasını temin ediyor" dedi. Graham'ın, "Erdoğan'a ağır bir bedel ödetmek için Kongre'deki çabalara liderlik edeceğim" sözleri dikkat çekti.

ABD'de Trump'ın Suriye kararına karşı hamle: 'Türkiye'ye yaptırım getirir, NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yaparız'ABD'de Trump'ın Suriye kararına karşı hamle: 'Türkiye'ye yaptırım getirir, NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yaparız'

İKİ ANA MERKEZ OLACAK

Önce havadan ardından hava destekli olarak karadan iki aşamalı şekilde yapılacağı yorumları yapılan operasyonda Resulayn ve Tel Abyad'a müdahale edileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Harekatın iki ana merkezinin ise Akçakale ve Ceylanpınar olması bekleniyor. Harekat öncesinde sınır bölgesine farklı komando tugaylarından 5 bine yakın asker sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı. (HABER MERKEZİ)

NATO: Türkiye'nin ölçülü olacağına güveniyoruzNATO: Türkiye'nin ölçülü olacağına güveniyoruz

Akşener'den Suriye harekatı yorumu: Diplomatik yöntemler kullanılmalıAkşener'den Suriye harekatı yorumu: Diplomatik yöntemler kullanılmalı

Kılıçdaroğlu: Dualarımız harekatın başarısı içinKılıçdaroğlu: Dualarımız harekatın başarısı için

Bahçeli’den Cumhurbaşkanına tebrik, harekata tam destekBahçeli’den Cumhurbaşkanına tebrik, harekata tam destek

Nusaybin'e roket, Ceylanpınar'a havan mermileri düştüNusaybin'e roket, Ceylanpınar'a havan mermileri düştü

Sınırdaki ilçelerde okullar tatil edildiSınırdaki ilçelerde okullar tatil edildi

Etiketler Suriye PKK TSK YPG SDG