Çavuşoğlu: Harekatla ilgili mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdık

Suriye'de başlatılan askeri harekatla ilgili NATO ve BM'nin bilgilendirildiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız olduğunu da vurgulayan mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdık" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Cezayir'den ayrılmadan önce Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bugüne kadar müttefikimiz ABD tüm uyarılarımıza rağmen bu terör örgütüyle bağlantılarını kesmedi" diyen Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin önerisi üzerine, teröristlerin bu bölgeden çıkarılmasıyla birlikte bir güvenli bölge oluşturulması için çaba sarf ettik, samimi gayretler sarf ettik, maalesef bu çabalardan da bir netice alamadık" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAKKIMIZ'

ABD'nin Türkiye'yi oyaladığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu harekatımız uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatılmıştır. BM Şartı'nın 51'inci maddesi, keza terörle mücadele ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ortada. Yine, Suriye ve Suriye'de terörle mücadele ile ilgili BM Güvenlik Konseyinin en son 2254 no'lu kararı da ortada. Adana Mutabakatı'na göre rejim ya da Suriye yönetimi bu teröristlerle ilgili bir şey yapamayınca Türkiye tek taraflı olarak buraya gireceğini o zaman da zaten bildirmişti. Dolayısıyla, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızdır."

Önceki harekatlarda olduğu gibi ilgili yerlere gerekli bildirimlerde bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Gerekli bildirimlerde bulunduk. BM Genel Sekreteri'ni bilgilendirdik. Bugüne kadar nasıl gelindiği ve buradaki terör örgütlerinin oluşturduğu tehditleri anlatan, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız olduğunu da vurgulayan mektubu BM Genel Sekreteri'ne ulaştırdık" dedi.

'BÜYÜKELÇİLER BAKANLIĞA ÇAĞRILARAK BİLGİLENDİRİLDİ'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığını yürüten Güney Afrika'ya da bildirimde bulunduklarını aktaran Çavuşoğlu, BMGK'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere büyükelçilerinin de Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından bakanlığa çağrılarak bilgilendirdiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "İran büyükelçisi de çağrıldı ve bakan yardımcımız bizzat bildirimde bulundu. Diğer taraftan BM Özel Temsilcisi Gair Pedersen'a da yine bakan yardımcımız bilgi verdi. NATO Genel Sekreterine de bir mektupla bilgilendirmede bulunduk. Diğer taraftan tabii ki ortada bir rejim var. Şu anda ilişkilerimiz olur olmaz, o ayrı bir şey. Şu anda İstanbul'da başkonsolosluğu var. Yine Zeytin Dalı Harekatı'nda olduğu gibi, Barış Pınarı Harekatımızı da bir notayla rejimin İstanbul'daki başkonsolosluğuna bildirdik" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU, POMPEO İLE GÖRÜŞECEK

Çavuşoğlu, daha önce Rusya ve İran'ın dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü anımsatarak, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de gelen talep üzerine görüşeceğini söyledi.

Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla da görüşeceklerini anlatan Çavuşoğlu, "Türk diplomasisi, sahada da masada da askeriyle ordusuyla tüm güvenlik birimleriyle bu mücadeleyi sürdürecek. Sahada da masada güçlü bir ülkeyiz hamdolsun. Rabbim, tüm güvenlik birimlerimizi korusun, güç versin, ordumuzu muzaffer eylesin" dedi. (CEZAYİR/AA)