Urfa'da jandarmadan 'Beynelmilel' operasyonu

Urfa’da 7 kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı ve 4 gün sonra tutuklandılar. Düğün salonlarında çalışan 7 kişinin suçu ise 2015 ve 2016 tarihlerinde düğünlerde şarkı söylemek, saz çalmak, video çekmek. Avukat Mustafa Vefa, müzisyenlerin tutuklanmasını 'Beynelmilel' filmindeki müzisyenlerin tutuklanma sahnesine benzetti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Sırrı Süreyya Önder’in Beynelmilel filmini izleyenler hatırlayacaktır, filmin bir sahnesinde askerleri, ıssız bir yolda duran bir kamyona operasyon yaparken görürüz. Kim bilir kimler, neler vardır kamyonun içinde. Gerilimli bir sahnedir. Sonunda kamyonun kasasından müzisyenlerin çıkması, gözaltına alınması gülümsetir izleyiciyi. Karakolda komutan, müzisyenleri işaret ederek, “Bunlar kim?” diye sorunca, asker “Gevende” cevabını verir. Gevende adında bir örgüt yoktur elbette, mahalli müzisyenlerdir komutanın karşısında korkuyla bekleşenler. Sonrasını filmi izleyenler hatırlıyordur zaten.

Geçtiğimiz Cuma günü Urfa’da 7 kişinin evine polis baskını gerçekleşti. Gözaltına alınan 7 kişi pazartesi günü hakim karşısına çıktı ve tutuklandı. Suçları iki ayrı düğünde şarkı söylemek, saz çalmak, şarkı söyleyip saz çalanlarının görüntüsünü kaydetmek, kaydedilen görüntülerin sosyal medyada yayımlanması…

MAHKEME TUTUKLAMA KARARI VERDİ

Mehmet Sar (şarkıcı), Aslan Akmış (şarkıcı), Memduh Sar (kameraman), Kenan Bilgen (fotoğrafçı), Doğan Bilgen (kameraman), İlker Ünal Ayneli (org) ve Kerim Koçdemir (org-bağlama), Urfa’daki düğün salonlarında çalışan insanlar. 2015 ve 2016 yıllarında katıldıkları iki ayrı düğünde, iki ayrı şarkı nedeniyle 4 Ekim 2019’da, sabah saatlerinde evleri basılarak gözaltına alındılar. 4 gün gözaltında kaldıktan sonra Pazartesi günü savcılığa çıkarıldılar. Savcılık 7 kişiyi tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdi. Şanlıurfa 4. Sulh Ceza Hakimliği “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

'KAMERAMAN NEDEN TUTUKLANIR?'

Olay, Ahmet Kaya’nın “Bahtiyar” adlı şarkısındaki “Suçu saz çalmakmış” dizesini hatırlatıyor. Ama bu kez saz çalan, şarkı söyleyen, fotoğraf çekenler de tutuklandı.

Konuyla ilgili konuştuğumuz Mehmet Sar, Memduh Sar ve İlker Ünal Ayneli’nin avukatı Mustafa Vefa, “Bugüne kadar birçok davaya girdim ancak böylesini görmedim. Şarkı söyleyeni tutuklayabilirsiniz ama kameraman neden tutuklanır, akıl alır gibi değil” dedi.

Davayla ilgili düşüncelerini paylaşan Mustafa Vefa, “Müdafiliğini üstlendiğim çok absürt dosya gördüm ama düğünde bir şarkı söyleyenin, şarkı söylenirken orgla eşlik edenin, onlar müzik yaparken kameraya çekenin hep birlikte tek bir şarkı gerekçesiyle tutuklandığını ilk defa gördüm” şeklinde konuştu. Vefa, Beynelmilel filmini hatırlatarak, “Günü Beynelmilel filminin son sahnesiyle kapattık adeta” ifadesini kullandı.

VİDEO TİMİ

Düğünlerin 2015 ve 2016 yılında olduğunu belirten Vefa, 7 kişi hakkında şimdiye kadar bir soruşturma açılmadığını söyledi. Düğün görüntülerinin Youtube’da yayımlandığını söyleyen Vefa, “Polis ve jandarma bu tarz paylaşım ve videoları bulmak için bir ekip oluşturmuş. Birinden yola çıkarak herkese ulaşıyorlar” dedi. Vefa’ya göre videolarda düğünlerde söylenen şarkıların yanı sıra birer de siyasi içerikli şarkı söylenmiş. Bu polisin tespiti elbette, yoksa polisin sakıncalı bulduğu şarkılar da her düğünde çalınıp söyleniyor.

‘ADİL BİR KARAR DEĞİLDİR’

Vefa’nın avukat olarak en çok şaşırdığı konu ise kameraman ve fotoğrafçıların tutuklanması olmuş. Vefa, “Şarkıyı söyleyeni tutuklayabilirsiniz ama kameramanı, fotoğrafçıyı neden tutukluyorsunuz? Bunu anlamak mümkün değil” diyor.

“Örgüt propagandası yapmakla” suçlanan düğün salonu çalışanları, avukatın “tutuksuz yargılama” talebine rağmen, “delilleri karartma şüphesi” ile tutuklandılar. Vefa, Memduh Sar’ın videoyu çektiği sırada 17 yaşında olduğunu da hatırlatarak, “Hangi delilleri karartacaklar? İnsanları bir şarkı söyledikleri için, şarkı söyleyenin videosunu çektiği için tutukladılar. Bu hiç doğru ve adil bir karar değildir” dedi.