Yeni Akit İBB haberinin metnini değiştirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İSPARK için Cumhuriyet Gazetesi'ne ayda 341 bin TL abonelik ücreti ödeyeceği iddiası yanlış. İSPARK yılbaşına kadar olan süre için toplam sadece 11 bin TL'lik gazete alacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Yeni Akit, Sabah, Diriliş Postası ve İnternet Haber gibi gazete ve haber sitelerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden İSPARK'ın Cumhuriyet Gazetesi'ne abone olduğu ve günlük 11 bin, aylık ise 341 bin TL ödeyeceği iddia edildi. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise sözleşmenin 11 milyon lira değerinde olduğunu iddia etti. 1 Ekim 2019'daki sosyal medyaya yansıyan bu iddiaların yanlış olduğu ortaya çıktı.

Teyit.org'un haberine göre, Cumhuriyet Gazetesi ve İSPARK arasında yapılan abonelik sözleşmesi 65 günü kapsıyor ve 1 Ocak 2020'de sona eriyor. Sözleşmenin günlük değil, toplam değeri 11 bin 375 TL.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Sorumlu Haber Müdürü Ozan Yurtoğlu ile görüşen teyit.org, medyada yer alan haberlerdeki sözleşme görüntüsünün doğru olduğu bilgisini edindi. Yurtoğlu toplamda 4 bin 550 adet gazetenin 65 gün için alındığı ve bunun günlük 70 adet gazeteye denk geldiği aktardı. Yurtoğlu, sadece hafta içi gazete dağıtımı olacağını ve sözleşme karşılığı verilecek günlük 70 gazetenin bin 600 İSPARK çalışanının ihtiyacını karşılamak için olduğunu vurguladı.

İddia konusu haberlerden sözleşme metnine ulaşılabiliyor. Sözleşmenin 6. maddesinden gazete alım sözleşmesinin toplam bedelinin 11 bin 375 TL olduğu da görülebiliyor.

Sözleşmenin 4. maddesinde 65 iş günü boyunca (1 Ekim 2019’dan 31 Aralık 2019’a kadar) toplam 4 bin 550 adet gazete alınmasına ilişkin madde var. Cumhuriyet Gazetesi’nin fiyatı 2,5 lira olduğu için toplam bedel 11 bin 375 lira olarak hesaplanmış ve 4 bin 550 sayısı 65 güne bölündüğünde günlük 70 gazete alınmasının öngörüldüğü anlaşılıyor. Medyaya yansıyan sözleşmenin hiçbir yerinde ödenecek günlük paranın 11 bin 375 TL olacağı yazmıyor.

İSPARK'IN 341 BİN TL'YE DİREKT ALIM YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL

Büyükşehir sınırları dahilinde bulunan idareler, Ocak 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Tebliği’ne göre alım yapıyor. Tebliğin 3. maddesine göre direkt alımlarda en yüksek bedel 67 bin 613 TL olmak zorunda. Dolayısıyla İSPARK’ın 341 bin lira değerinde doğrudan temin yapması kanunen mümkün değil.

Daha ayrıntılı bilgi için İSPARK’a ve İBB Satın Alma Müdürlüğü ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne ulaşan teyit.org, konuştuğu yetkililerden sözleşmenin teknik ayrıntılarına dair bilgi alamadığını belirtti.

YENİ AKİT HABERİ DEĞİŞTİRDİ

İnternette söz konusu iddia için arama yapıldığında Yeni Akit’in haberi de çıkıyor. Gazetenin internet sitesindeki haberin linkindeki ve şu an ulaşılabilen metnindeki başlığının farklı olduğunu görmek mümkün.

T24’te Mayıs 2019’da yer alan bir haberdeki videoda, İBB iştiraklerindenAğaç ve Peyzaj A.Ş.’de 8 kişinin çalıştığı bir ofise her gün 20 adet gazete alındığı ve faturanın İBB’ye kesildiği iddia edilmişti. Videoda Sabah gazetesinin 22 Mayıs 2019 tarihli nüshaları görülmüştü. Teyit.org, İBB’deki şirketlere Ekrem İmamoğlu yönetimi öncesinde Sabah gazetesi alımı yapılıp yapılmadığını öğrenmek için Turkuvaz Medya Grubu’na ulaştı ve şirket çalışanı sistem böyle bir bilginin olmadığını söyledi.