Türkiye ve Sırbistan arasında dokuz anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyaretinde iki ülke arasında sanayi, teknoloji ve askeri alanlarda dokuz anlaşma imzalandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sırbistan Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Eski Sırp Kral Aleksandar'ın yaklaşık bir asır önce söylediği "Sırplar ile Türkler arasındaki savaş dönemi bitti artık onlarla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" sözlerini anımsatan Vucic, Türkiye ile sadece barışçıl ve iyi ilişkiler kurmak istediklerini ifade etti.

Sırbistan'daki Türk yatırımlarının her geçen gün arttığı dile getiren Vucic, "Ekonomik iş birliği anlamında önemli bir aşama kaydedildi. Ticaretimiz, geçen yıla kıyasla yüzde 13 arttı" diye konuştu.

Erdoğan'ın iki yıl önceki ziyaretinde 800 milyon Euro civarındaki ticaret hacminin, bugün 1.2 milyar Euro'ya çıktığını aktaran Vucic, kısa vadedeki hedeflerinin 2 milyar Euro olduğunu söyledi.

'KOSOVA MESELESİNDE TÜRKİYE'YLE ÇIKARLARIMIZ FARKLI'

Vucic, yarın düzenlenecek Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Zirvesi'ne değinerek, "Bizim Türkiye ile en önemli ortak hedefimiz Balkanlar'da barış. İnsanları savaşlar ilgilendirmiyor, onlar barış içinde yaşamak istiyor" dedi.

Yöneltilen bir soru üzerine Kosova meselesi noktasında Türkiye ile aynı fikirde bulunmadıklarını söyleyen Vucic, "Bu hususta çıkarlarımız farklı, ancak Kosova meselesinde her türlü çözümün Türkiye tarafından kabul edilebilir olduğunu ifade eden Erdoğan'a teşekkür ediyorum." diye konuştu.

ERDOĞAN: İŞBİRLİĞİMİZ MÜKEMMEL BİR SEVİYEYE ULAŞTI

Vucic'in eski Sırp lider Kral Aleksandar'ın Sırplar ile Türkler arasında savaş olmamasına yönelik sözlerini hatırlatmasına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "90 yıl önce Kral Aleksandar böyle güzel bir temenni de bulunmuştu, şimdi de Cumhurbaşkanı Aleksandar bu temenniyi hayata geçiriyor diye ben buna inanıyorum. Ondan dolayı da sizleri ayrıca kutluyorum" dedi.

Görüşmelerinde 2 yıl içinde yapılanların değerlendirildiğini ve kendilerine yeni hedefler belirlediklerini belirten Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Farklı alanlarda anlaşmalar imzalandığına dikkati çeken Erdoğan, "Bu metinler ilişkilerimizin ahdi temelini daha da tahkim etmiştir. İş birliğimiz mükemmel bir seviyeye ulaşmıştır. Şüphesiz bunda kıymetli dostumun büyük payı ve katkısı var" ifadesini kullandı.

'İŞADAMLARIMIZDAN YATIRIMLARA DEVAM ETMELERİNİ İSTİYORUM'

Türk yatırımcılara verdiği destekten dolayı Vucic'e teşekkürlerini ileten Erdoğan, "İşadamlarımızın Sırbistan'daki faaliyet ve yatırımlarına her geçen gün yenileri ekleniyor, kendilerini teşvik ediyorum, bu yatırımların devamını kendilerinden özellikle istiyorum" diye konuştu.

Ziyareti sırasında 6 fabrikanın açılışını gerçekleştireceklerini, 1 fabrikanın da temelini atacaklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"2011 yılında 1 milyon dolar düzeyinde olan Sırbistan'daki yatırımlarımız bugün 200 milyon doları aştı. Bakın 1'e 200, demek ki gelişmeler iyi. Ticaret hacmimiz ise 1.2 milyar dolara yükseldi. Yenilediğimiz Serbest Ticaret Anlaşması kısa süre önce yürürlüğe girdi. Anlaşma bu rakamların çok daha yüksek seviyelere ulaşmasını temin edecektir. Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün belirlediğimiz kısa vadede 2 milyar dolar, uzun vadede 5 milyar dolar hedeflerine ulaşmamıza da yardımcı olacaktır."

"Bölgenin Avrupa-Atlantik yönelimini destekliyoruz" diyen Erdoğan, "Bölge ülkelerine mevcut sorunlarını geride bırakarak, aralarında diyalog ve iş birliğini arttırmaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 6 yıldır yapılamayan Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Zirvesi'ni yarın gerçekleştiriyoruz. Zirvenin ardından liderler olarak Sremska Raca-Kuzmin hattının temelini atarak Belgrad-Saraybosna Otoyolu Projesi'ni başlatıyoruz" dedi.

Üçlü zirve toplantısından beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine Erdoğan, "Bunlar, adeta Balkanlar'ın köşe taşları, temel taşları... Balkanlar'ın bu köşe taşlarının, temel taşlarının birbirleriyle dayanışma içinde olması, barışın teminatı olması, barış köprüsü olması inanıyorum ki tüm Balkanlar'da yaşayanları olumlu istikamette etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Vucic basın toplantısının ardından birbirlerine iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 140'ıncı yılı anısına basılan anı pulları takdim etti. Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasındaki anlaşmalar Erdoğan ve Vucic'in huzurunda dokuz anlaşma ilgili bakan ve yetkililer tarafından imzalandı. Anlaşmalar şöyle:

  • Güvenlik İşbirliği Anlaşması
  • Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sırbistan Cumhuriyeti Çalışma, İstihdam, Gaziler ve Sosyal İşler Bakanlığı Arasında Aile ve Sosyal Koruma Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı
  • Sanayi ve Teknoloji Alanında İşbirliği Anlaşması
  • Ortak Devriye Polis Hizmetlerinin Uygulanması Hususunda Mutabakat Zaptı
  • Askeri Çerçeve Anlaşması
  • Kasapciç Köprüsünün Yeniden İnşası Hakkında Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı arasında Bilim ve Teknoloji İşbirliği Protokolü
  • Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Sırbistan Cumhuriyeti Kalkınma Ajansı (RAS) Arasında Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sırbistan Cumhuriyeti Elektronik Haberleşme ve Posta Hizmetleri Düzenleyici Kurumu (RATEL) Arasında Elektronik Haberleşme ve Posta Servisleri Alanında Mutabakat Zaptı

(BELGRAD/AA)