79 baro hukuk sınavı için açıklama yapacak

Meclis’e sunulan 39 maddelik yargı paketine dönük tartışmalar sürüyor. Paketi reform değil teknik düzenleme olarak gören CHP, 'gerçek reform paketi' hazırladığını belirtiyor. İYİ Parti olumlu maddeleri destekleyeceğini açıklarken, tutukluluk süresiyle ilgili düzenlemeye itiraz ediyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise 4 yıl sonra getirilmesi öngörülen sınavın şu an eğitim gören tüm öğrencileri kapsamasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'te yeni yasama yılının ilk gündem maddesi olan yargı paketinin görüşme takvimi belli oldu. AK Parti’nin hazırladığı 39 maddelik teklif perşembe günü Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Teklifin gelecek hafta Genel Kurul’a getirilerek hızla yasalaşması planlanıyor. Ancak teklife hem siyasi partilerden hem de meslek örgütlerinden eleştiriler var.

Yargı reformu tartışmalarının başlamasının ardından farklı siyasi partiler ve meslek örgütlerinin katılımıyla kapsamlı bir çalışma yapan CHP taslak bir metin hazırladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek çalışma hakkında bilgi verdi. Kılıçdaroğlu hazırlanan taslağın CHP parlamento grubu ile de değerlendirilmesini, ayrıca diğer tüm siyasi partilere de sunulup görüşleri alındıktan sonra teklif haline getirilip Meclis’e sunulmasını istedi. Bu kapsamda taslak çalışma hafta sonu CHP Meclis grubunun yeni yasama dönemi hazırlığı için gerçekleştireceği kampta ele alınacak. Ardından diğer siyasi partilere götürülecek.

CHP: KOMİK BİR DURUM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AK Parti'nin yargı reformu adı altında getirdiği paketin üzerinde durulacak bir reform paketi olmadığını söyledi. Yasalarda “Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz”, “Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin haber verme sınırları aşılmaksızın haber konusu yapılması suç oluşturmaz” gibi açık düzenlemeler varken Terörle Mücadele Kanunu’na “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” diye ek yapmanın reform diye sunulması bir yana “Komik bir durum” olduğunu söyleyen Erkek, “Bizim çalışmamız ise gerçek reform. Anayasa değişikliği de içeren bir paket. Çok ciddi, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için düzenlemeler var. OHAL dönemi mağduriyetlerinin giderilmesi var. Reform bu. Getirdikleri reform değil” dedi.

İYİ PARTİ: TUTUKLULUK SÜRESİ DEĞİŞMELİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da paketin olumlu yönlerini destekleyeceklerini ama bazı önerilerde bulunacaklarını anlattı. Hukuk mesleklerine giriş sınavının gelecek yıl kayıt yaptıracak öğrenciler için geçerli olmasına dair değişikliğin İYİ Parti’nin önerisi doğrultusunda yapıldığını söyleyen Türkkan, “Sınavla ilgili bu yıl kayıt yaptıranları kapsamaması önerisi bizimdi. Geriye dönük işlemez çünkü. Makul karşılamış taslağı değiştirmişler” dedi. Türkkan tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeye ise itirazlarının olduğunu, kovuşturma sürecindeki 5 yıl tutukluluk süresinin kısaltılması gerektiğini, komisyonda bu yönde önerilerini tekrarlayacaklarını söyledi.

TBB SINAVIN MEVCUT ÖĞRENCİLERİ DE KAPSAMASINI İSTİYOR

Yargı paketine dönük birçok destek açıklaması yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hukuk mesleklerine giriş sınavıyla ilgili düzenlemeye ise itirazlarının olduğunu söyledi. Yargı paketiyle ilk kez getirilecek sınav, teklife göre gelecek yıl hukuk fakültesine girecek öğrencileri kapsayacak ve bu durumda 4 yıl sonra uygulanacak. Burada 'kazanılmış hak' gibi bir değerlendirme yapılamayacağını anlatan Feyzioğlu, “Şu anda hukuk fakültesinde okuyan tüm öğrenciler,  1. sınıf  veya 4. sınıf, herkes bu sınava tabii olsun istiyoruz. Bu sınav 4 yıl sonraya bırakılırsa bu iş tavsar. Türkiye’nin 4 yıl daha kalitesiz hukukçuya tahammülü yok” dedi.

79 BARO ADINA AÇIKLAMA YAPILACAK

Sınavın hiçbir şekilde ertelenmesini istemediklerini söyleyen Feyzioğlu, 79 baro başkanı ile ortak bir açıklama yaparak bu sınavın okuyan tüm hukuk öğrencilerine getirilmesini talep edeceklerini söyledi. Feyzioğlu "Hiçbir şart altında ertelenmesini istemiyoruz. Çünkü tavsayacaktır. Samimiysek bugün yapmak lazım" önerisinde bulundu.