'Bu kriz paradan çok daha önemli'

Genç karikatürist İrem Eroğlu iklim krizine dikkat çekmek için çiziyor ve “Bu kriz paradan çok daha önemli” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya çapında ses getiren küresel iklim grevlerine, 139 farklı ülkeden 4 milyon çocuk katıldı. Gezegenin geleceğini korumak için harekete geçen çocuklar ve gençler, hükümetleri iklim değişikliği konusunda acilen adım atmaya çağırıyor.

Bu sene 20-27 Eylül tarihleri arasında yapılan iklim grevleri, ilhamını İsveçli aktivist Greta Thunberg’ten alıyor. Thunberg (16), iklim krizine dikkat çekmek için Ağustos 2018’den bu yana her cuma İsveç Parlamentosu önünde grev yapıyor.

Türkiye'de “Sıfır Gelecek” hareketinin çağrısıyla 15 farklı noktada başlatılan iklim grevlerinin İstanbul ayağı Yoğurtçu Parkı’nda yapılmış ve yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı grevde “Sistemi değil iklimi değiştir” pankartı açılmıştı. Yoğurtçu Parkı’ndaki iklim grevinde tanıştığımız öğrencilerden İrem Eroğlu (12), iklim krizine dikkat çeken karikatürler çiziyor. İrem, “Dünya problemlerini resme dökebilmek, görselleştirebilmek çok keyifli. En çok iklim değişikliği, dünya barışı ve hayvan hakları üzerine çiziyorum” diyor.

Yoğurtçu Parkı’ndaki iklim grevine katılan İrem, “Herkes iklim için bir şey yapmalı” diyor.

Genç karikatürist şu anda dünyadaki en önemli sorunun küresel ısınma olduğunu söylüyor ve dünya liderleri tarafından acilen adım atılması gerektiğini hatırlatıyor: Tek düşündükleri şey ekonomik büyüme olmamalı. İçinden geçtiğimiz bu kriz paradan çok daha önemli. Elinde güç bulunan insanlar örneğin politikacılar bu duruma yardım edebilecek ve iklim krizini durdurabilecek pek çok şey yapabilir.

İklim krizinin ve iklim grevlerinin Türkiye’de yeterince önemsenmediğine dikkat çeken İrem şunları ifade ediyor: Bu eylemin Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaşmasını istiyorum, umarım katılım artar. Bu yürüyüşlerle umarım elinde güç olan insanların gözlerinin önündeki perdeyi kaldırabiliriz ve onların da eyleme geçmesini sağlayabiliriz.

Karikatür çizmeye dört yıl önce başlayan İrem, iklim krizini daha çok kişiye duyurmak için ne yapabileceğini düşünmüş ve aklına parlak bir fikir gelmiş: Bu konuyu temsil eden üç basit karikatür çizdim ve herkes tarafından anlaşılır olmasına özen gösterdim. Sonra bu karikatürleri tişörtlere bastırdık. Toplamda 93 tişört oldu, bunları okulda sattık. Elde edilen parayı Tema Vakfı’na bağışladık ve bu parayla 250 ağaç dikildi.

İrem Eroğlu'nun çizdiği bir karikatür

'AĞAÇLAR BÜYÜLÜ MAKİNELER'

“İklim değişikliği için herkesin yapabileceği bir şey var” diyen İrem, neden ağaç dikmeyi seçtiğini şöyle anlatıyor: İklim değişikliğini durdurmak için yapabileceğimiz onca şey var, ben ağaç dikmeyi seçtim. Ağaçlar çok büyülü makineler gibi aslında atmosferdeki karbondioksiti kullanarak oksijen çıkarıyorlar ve oksijeni atmosfere salıyorlar. Aslında küresel ısınmayı önlemek için ihtiyacımız olan şey tam da bu.

İrem, önümüzdeki yıllarda iklim aktivistlerini ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiren bir web sitesi kurmayı planlıyor.