'Toplanma alanlarının kaçı imara açıldı?'

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, İstanbul'daki deprem sonrası tartışma konusu olan toplanma alanlarının sayısıyla ilgili soru önergesi verdi. Özen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'a "İstanbul’da olası bir büyük depremde afet toplanma alanı olarak belirlenen yerlerden ne kadarı daha sonrasında imara açılmıştır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Silivri depremi sonrası gündeme gelen İstanbul'daki afet toplanma alanlarıyla ilgili önerge veren HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, kaç toplanma alanının imara açıldığını ve bununla ilgili sorumlular hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağını sordu.

HDP'li Özen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 17 Ağustos 1999'da gerçekleşen büyük deprem felaketinin ardından 496 afet toplanma alanı belirlendiğini hatırlattı. Ayrıca 2015 yılında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada 1999 depreminden 2015 yılına kadar İstanbul'da imara kapalı 1332 toplanma yeri olduğu ilan edildiğine dikkat çeken Özen, "Fakat TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın verilerine göre hâlihazırda 1332 afet toplanma alanı olmadığı gibi, 1999 sonrası zorunlu olan 496 alandan ise geriye 77 tanesi kaldı. 419’u ise imara açıldı. İmara açılan bu 419 alanın üzerinde şu an çeşitli alışveriş merkezleri ve oteller bulunmakta. Geriye kalan 77 afet toplanma alanının yerleri ise; olası bir büyük afet durumunda gitmeleri gereken yurttaşlar tarafından yeterince bilinmemekte" dedi.

'YURTTAŞLAR NERELERDE TOPLANACAĞINI BİLMİYOR'

İstanbul’da 25 Eylül’de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında panik halindeki yurttaşların nerelerde toplanacağını bilememesinin büyük bir krize neden olduğunu dile getiren Zeynel Özen şu soruları yöneltti:

  • Ülkemiz olası bir büyük bir depreme karşı hazırlıklı mıdır? Bununla ilgili ne gibi tedbirler alınmıştır?
  • İstanbul’da olası bir büyük depremde afet toplanma alanı olarak belirlenen yerlerden ne kadarı daha sonrasında imara açılmıştır?
  • Deprem toplanma alanlarını amacı dışında imara açan ve kullanan yöneticiler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
  • İstanbul’da olası büyük bir depremde ne kadarlık bir toplanma alanına ihtiyaç duyulacaktır? (HABER MERKEZİ)