İstanbul'da 'kimyasal yağmur' endişesi

İstanbul Tuzla'da yanan fabrika çevresindeki yağmur vatandaşları tedirgin etti. Yağmur sonrası yola sarı ve beyaz su aktığını görenler evlerinden çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Tuzla'da yanan fabrikanın ardından dün yaşanan yağış, İstanbul genelinde 'kimyasal yağmur' tedirginliğine yol açtı. Sabah saatlerinde başlayan sağanak yağışın ardından Tuzla'daki yollarda rastlanan sarı ve beyaz su görenlerin panik yaşanmasına neden oldu.

'BİZ ÖLSEK KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL'

Fabrikaya yakın bölgelerde oturanlar kimyasal yağmur riski nedeniyle korktuklarını söylediler. İki gündür zehirli hava soluduklarını söyleyen ve ismini vermek istemeyen bir Tuzlalı, "Şimdi de zehirli yağmur başımıza yağıyor. Ama kimin umurunda diye sorsan, kimsenin umurunda değil. Biz ölsek ne olacak? Adamlar önlem almıyorlar bunun üzerine çıkıp 'rüzgar aldı götürdü, kimse korkmasın' diyorlar. Bu işler ciddi işler kardeşim. Sen önlem alamıyorsan bari bize, 'Başınızın çaresine bakın' deyin biz de başımızın çaresine bakalım. Niye yanıltıyorsun?" dedi.

Yangın bölgesinde yağmurla akan sarı-beyaz su tedirginlik yarattı.

Yanan fabrikanın son hali...

DUMANDAN ETKİLENENLER OLDU

Tuzla Devlet Hastanesi'nde görevli bir sağlık çalışanı ise, yangın sırasında dumandan etkilenip hastaneye gelenler olduğunu söyledi, "7-8 kişi dumandan etkilendi. Kusma, geniz yanığı ve ishal gibi şikayetler nedeniyle acil servis bölümüne geldi." Ancak yağmurla ilgili bir şikayet yok.

'PANİĞE GEREK YOK'

Yangının yaşandığı sanayii bölgesindeki bir güvenlik görevlisi ise suyun sarı ve beyaz akmasının nedeninin, yangını söndürmek için kullanılan su, köpük ve benzeri maddelerin birbirine karışmasından kaynaklandığını belirtiyor. Ona göre durum şöyle, "Yanan madde ısındıkça akışkan hale geldiğinden akmaması için kumlarla ve toprakla önü kesilmeye çalışıldı. Söndürme esnasında kullanılan maddeler toprağa karıştı. Yağmur yağdıktan sonra, bu maddeler suya karıştı ve böyle bir renk aldı..."

'OLUMSUZ BİR BULGUYA RASTLANMADI'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikada çıkan yangın sonrasında İstanbul ve Kocaeli AFAD kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını açıklamıştı.